Cum să reduci consumul de energie din locuință

Există multe modalități pentru a reduce consumul de energie din locuință: de la simple ajustări comportamentale până la îmbunătățiri extinse în gospodărie. Motivele principalele care ar trebui să te determine să conservi energia sunt protejarea mediului și reducerea plăților la utilități.

Îți prezentăm, în rândurile ce urmează, câteva modalități prin care poți reduce consumul de energie din locuință. 

Ajustează comportamentul zilnic

Pentru a reduce consumul de energie din locuință nu trebuie neapărat să cumperi produse eco-friendly. Conservarea energiei poate fi atât de simplă ca stingerea luminilor sau deconectarea electronicelor și electrocasnicelor atunci când nu le folosești. De asemenea, poți alege metode mai puțin costisitoare pentru realizarea sarcinilor casnice. De pildă, poți spăla vasele manual în loc să folosești mașina de spălat, sau poți usca hainele natural în loc să folosești uscătorul de rufe.

Cele mai eficiente ajustări comportamentale pentru a economisi energia în locuință sunt reducerea nivelului de căldură pe timpul iernii și al aerului condiționat vara. Costurile pentru încălzirea și răcirea locuinței constituie aproape jumătate din costul facturilor la utilități. 

Instalează termostate inteligente

Termostatele ajută la setarea unei anumite temperaturi pentru diferite momente ale zilei, astfel încât consumul de căldură sau aer rece să fie mai mic. De exemplu, modelele de termostate pentru centrala termica sunt variate, iar punctul lor comun este că ajută la menținerea sub control a temperaturii din casă. Acestea pot fi programate în funcție de ore sau momente ale zilei, pentru a regla automat climatul ambiental când nu ești acasă. În acest fel este evitat consumul excesiv de energie și costurile ridicate.

Totodată, termostatele programabile au și alte caracteristici eficiente, precum prezența indicatorilor pentru înlocuirea filtrelor, care îmbunătățește eficiența energetică, sau controlul de la distanță cu ajutorul telefonului mobil.

Înlocuiește becurile

Becurile incandescente tradiționale consumă o cantitate excesivă de energie electrică, motiv pentru care este recomandată înlocuirea lor cu alternative eficiente. Luminile fluorescente compacte (CFL) și diodele semiconductoare (LED) folosite în întreaga locuință pot contribui la reducerea consumului de energie cu până la 80%. Totodată, acestea sunt mai rezistente decât becurile incandescente tradiționale. 

Achiziționează electrocasnice eficiente energetic

În medie, electrocasnicele sunt responsabile pentru aproximativ 13% din totalul de energie consumată într-o locuință. De aceea, atunci când achiziționezi electrocasnice noi, este indicat să verifici cu atenție eticheta energetică. Aceasta ilustrează prin culori, săgeți sau literele alfabetului eficiența energetică a unui aparat electric de uz casnic.

Redu cheltuielile cu încălzirea apei

Încălzirea apei contribuie la consumul total de energie electrică. În afară de a achiziționa un sistem de încălzire a apei eficient energetic, există mai multe metode prin care poți reduce cheltuielile. În primul rând, poți reduce timpul petrecut în baie. Totodată, poți coborî temperatura boilerului. Pentru o funcționare eficientă a boilerului este recomandat ca acesta să nu fie setat la o temperatură de încălzire a apei mai mare de 60 de grade Celsius. Nu în ultimul rând, poți folosi apa rece pentru spălarea hainelor sau alte sarcini domestice. De asemenea, este recomandat să verifici dacă robineții și țevile au pierderi de apă. Un sistem de încălzire a apei eco-friendly poate fi cu până la 300% mai eficient energetic.

Reducerea consumului de energie electrică reprezintă o preocupare europeană. În perioada 2014-2020, Uniunea Europeană a alocat aproximativ 14 miliarde de euro pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor. Totodată, au fost implementate programe educaționale pentru a-i ajuta pe cetățeni să înțeleagă cum pot face economii mai mari de energie. În plus, Parlamentul European a solicitat în mod constant obiective mai ambițioase și reglementări mai stricte în domeniul eficienței energetice.

Sursă foto: namtipStudio/ Shutterstock

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.