Cum să îți protejezi ochii pe pârtie

Cum să îți protejezi ochii pe pârtie. Foto: Pixabay
Cum să îți protejezi ochii pe pârtie. Foto: Pixabay

Iarna este în toi și chiar dacă nu a nins în toată țara, pârtiile sunt pline de pasionați ai sporturilor pe zăpadă, fie ea și artificială. Dacă și ție îți place adrenalina și vrei să te distrezi pe skiuri sau pe placă, e bine să știi cum îți poți proteja ochii atunci când prinzi viteză pe o pantă de munte.

Poartă lentile de contact

Dacă ai probleme de vedere care pot fi corectate, alege să porți lentile de contact, în locul ochelarilor. Sunt o mulțime de motive pentru care ar fi mult mai indicat să faci asta, primul și cel mai important fiind cel al siguranței. Știi prea bine că pe pârtie se mai ivesc și mici accidentări sau căzături, care, dacă ai purta ochelari, s-ar putea transforma într-un episod foarte neplăcut. Dacă vei aluneca de pe sanie sau ți-ai pierde echilibrul pe placă nu ar fi nicio problemă, cu lentilele la ochi. Nu-ți face griji, pentru că e imposibil ca acestea să își schimbe textura sau destinația la temperaturi mici și sunt mai mult decât recomandate să fie purtate în timpul antrenamentelor fizice, ideea că ar putea îngheța la ochi sau ți-ar putea sări, dacă depui un efort prea mare fiind nimic altceva decât mituri. În schimb, soluțiile pentru curățarea lentilelor pot îngheța foarte ușor, așa că, dacă mergi în vacanță la munte, asigură-te că lași lacrimile artificiale sau substanțele în care lași lentilele peste noapte într-un loc ferit de temperaturile mici.

În afară de lucrurile amintite mai sus, lentilele de contact sunt mult mai bune decât ochelarii, pentru că nu îți va fi afectată în niciun fel vederea periferică, deci nu va exista riscul să nu observi un obiect sau o altă persoană în mișcare din cauza ramelor. Mai mult decât atât, lentilele ochelarilor pot crea iluzii optice din cauza reflexiilor solare, ceea ce în cazul lentilelor de contact este imposibil.

Nu uita de ochelarii de soare

Deși majoritatea oamenilor își cumpără ochelari de soare pe timpul verii, aceștia nu ar trebui să-ți lipsească niciodată, indiferent de anotimp. Chiar dacă soarele estival ți se pare mai orbitor decât cel din timpul iernii, atunci când intri în contact cu zăpada s-ar putea să simți un disconfort mai mare decât în mod normal. De ce? Pentru că zăpada crește cu până 90% razele UV ale soarelui, slăbindu-ți semnificativ puterea de a vedea. Mai mult decât atât, la fiecare 300 de metri pe care îi urci în altitudine expunerea la razele UV va crește cu aproximativ 4%, deci o pereche de ochelari de soare de calitate îți va păstra vederea în stare bună pentru mai mult timp și te va scăpa și de ridurile de expresie pe care le poți dobândi atunci când îți forțezi ochii, din cauza luminii.

Alege produsele potrivite pentru tine

Nu face economii atunci când vine vorba de sănătatea ta. Pentru a-ți menține sănătatea, ai nevoie să îți îngrijești ochii. Curăță-i cu produse special create pentru igiena oculară și nu uita să lași lentilele de contact în lichidul destinat lor, nu în apă sau alte soluții improvizate. La primul semn de disconfort, adresează-te medicului tău oftalmolog, pentru că pierderea vederii sau unele afecțiuni oculare sunt ireversibile, indiferent de acțiunile tale ulterioare.

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.