Cum să îți pregătești mașina de iarnă: 5 pași obligatorii

Cum să îți pregătești mașina pentru iarnă. Foto: Pixabay

Mașina dumneavoastră are nevoie de câteva pregătiri speciale pentru iarnă, însă dotările suplimentare sunt doar o parte din muncă, în această perioadă condițiile de trafic fiind deosebite.

În acest articol vă oferim câteva sfaturi pentru a vă pregăti mașina pentru iarnă.

Primul pas ar trebui să fie o vizită la un service auto. Cereți mecanicului să vă verifice bateria, nivelul antigelului, termostatul, dar și frânele. Dacă este nevoie, trebuie să adăugați lichid de frână.

De asemenea, pentru o vizibilitate bună în condițiile potrivnice de drum, asigurați-vă că aveți suficient antigel.

Bineînțeles, anvelopele de iarnă sunt obligatorii. Dacă sunt uzate, înlocuiți-le! Aderența acestora pe drumurile înghețate sau înzăpezite va scădea enorm dacă nu au striațiile suficient de adânci.

Vizibilitatea este principala problemă a șoferilor pe timp de iarnă. Inspectați starea farurilor și stopurilor și asigurați-vă că toate funcționează optim.

Dacă este nevoie, înlocuiți și ștergătoarele de parbriz. Există modele speciale pentru iarnă, care pot răzui pelicula de gheață ce se depune în timpul perioadei geroase.

Mai mult, drumarii folosesc adesea sare pentru a deszăpezi șoseaua. Sarea poate afecta vopseaua mașinii, astfel că nu uitați să vă spălați mașina mai des sau să o ceruiți, pentru protecție suplimentară.

Sfaturi pentru șoferi pe timp de iarnă

Alimentați mai mult decât de obicei. Asigurați-vă că aveți rezervorul de combustibil pe jumătate plin. Acest fapt va reduce condensarea, iar vehiculul va porni mai ușor în diminețile geroase.

Nu uitați de trusa de prim ajutor, dar aveți grijă să aveți la îndemână și o lanternă, baterii, pături, chibrituri sau apă îmbuteliată.

În cazul condițiilor vitrege de drum, deplasați-vă cu mașina doar dacă este neapărat nevoie. Ascultați știrile la radio despre drumurile blocate sau înzăpezite.

Nu faceți manevre bruște în caz de drum înghețat. Accelerați încet, frânați cu grijă și păstrați o distanță mai mare față de celelalte mașini din trafic.

Cum să îți pregătești mașina pentru iarnă

  1. Nu montaţi cauciucurile de iarnă pe jante care nu sunt mai întâi echilibrate.
  2. Dacă folosiți rar mașina, nu uitați ca o dată pe săptămână să o porniţi aproximativ 30 de minute pentru a ține în viață bateria.
  3. Schimbați lichidul de parbriz cu unul de iarnă.
  4. Verificați curelele mașinii, de la alternator și distribuție. Acestea sunt printre cele mai sensibile la temperaturile scăzute.
  5. Asigurați-vă că aveți și o lopată în portbagaj. Vă poate scoate din situații foarte dificile.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.