Cum să îți faci o pensiune cu fonduri europene

pensiune fonduri europene submasura 6.2

Cum să îți faci o pensiune cu fonduri europene. Foto: Pixabay

Cum să îți faci o pensiune cu fonduri europene? Uniunea Europeană alocă fonduri între 70 și 200 de mii de euro prin submăsurile 6.2 și 6.4, în cadrul Programului Național Dezvoltare Rurală (PNDR).

Dacă aveți un teren disponibil într-o zonă pitorească sau un imobil pe care vreți să îl transformați într-o pensiune, o puteți face prin programul dedicat agropensiunilor, încadrat în anexa 1 a ghidului solicitantului, sub patronajul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Agropensiunile, care au codul CAEN 5520, pot fi finanțate inclusiv pentru construcție.

Cum să îți faci o pensiune cu fonduri europene?

Antreprenorii pot obține 70.000 de euro, care pot acoperi 100% dib cheltuielile proiectului. Antreprenorul nu este obligat să contribuie cu niciun euro pentru cheltuielile eligibile în proiect.

Există, însă, și anumite condiții pentru obținerea unei finanțări de acest fel.

Condiții submăsura 6.2:

Submăsura 6.2 are un fond total alocat României de aproape 190 de miloane de euro.

Cum să îți faci o pensiune cu fonduri europene

Submăsura 6.4

Cealaltă opțiune pe care o au cei care doresc să pună pe picioare o afacere în agroturism este submăsura 6.4 din cadrul PNDR.

Solicitanții, care trebuie să desfășoare afaceri non-agricole eligibile, printre care sunt si agropensiunile, pot avea dreptul la o sumă de până la 200.000 de euro.

Sumbăsura 6.4 are un buget de 35 de milioane de euro. Antreprenorul trebuie să acopere 10% din valoarea proiectului, în timp ce 90% pot fi bani europeni.

Condiții submăsura 6.4:


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version