Cum să îți aperi banii de atacurile informatice

Cum să îți aperi banii de atacurile informatice. Foto: Pixabay

Cum să îți aperi banii de atacurile informatice. Banii sunt ținuți tot mai mult în mediul virtual, făcând necesară luarea unor măsuri pentru a vă proteja finanțele în fața atacurilor cibernetice.

Un anti-virus actualizat ajută, însă există și alte modalități de a vă apăra în fața hoților virtuali.

În acest articol vă propunem câteva metode prin care vă veți ține banii la adăpost.

Cum să îți aperi banii de atacurile informatice

Phishing

Este una dintre cele mai răspândite metode de furt electronic. Un mesaj este trimis către sute sau mii de adrese de e-mail, care pretind că sunt din partea unor surse legitime.

Primele indicii a faptului că este vorba de un atac de tip phishing sunt subiectul mesajului, care va fi unul menit să capteze atenția – Important, Actualizare date -, cât și conținutul acestuia – sunt specificate măsuri punitive, cum ar fi suspendarea definitivă a contului.

Atacul de tip phishing are ca scop introducerea de date confidențiale de către victimă pe un site-clonă a serviciului pe care aceasta crede că îl folosește. Mare atenție la URL-ul (n.r. – adresa paginii pe care o accesați) când completați orice fel de informație confidențială. Aceasta este și principala slăbiciune a acestui atac.

Există și phishing prin intermediul telefonului. Acesta se întâmplă atunci când o persoană sună din partea unei bănci și solicită informații confidențiale precum numărul contului, parola sau codul PIN.

Iată câteva metode prin care vă puteți apăra de acest tip de atacuri:

  • Folosiți programe anti-virus, anti-spyware actualizate.
  • Utilizați opțiunile de securitate ale calculatorului dumneavoastră și asigurați-vă că browserul este dotat cu cea mai nouă metodă de criptare disponibilă.
  • Schimbați parolele de access cât mai des, aveti grija sa alegeti parole complexe.
  • Nu folosiți aceeași parolă pentru mai multe site-uri, servicii online sau aplicații.
  • Nu deschideți e-mail-uri suspecte și nu accesați link-uri sau butoane din interiorul acestora.

Cum să îți aperi banii de atacurile informatice

În ziua de astăzi, nu aveți nevoie nici măcar de card pentru a face cumpărături. Puteți, de exemplu, face plata cu telefonul.

Este o metodă sigură prin care puteți face plăți în țară și în străinătate, prin simpla apropiere a smartphone-ului de terminalele contactless ale comercianților.

Telefonul inteligent trebuie, însă, și el apărat de posibile atacuri, cum ar fi cele ransomware. În acest caz, un virus care a penetrat sistemul de protecție al telefonului criptează anumite fișiere, iar recuperarea lor este imposibilă. Cheia care le deblochează este deținută de infractorul cibernetic, care cere o răscumpărare în schimbul acesteia.

Singura metodă absolut sigură în care vă puteți proteja datele în fața unui astfel de atac este să păstrați toate documentele personale pe un alt dispozitiv, ca back-up, iar acesta să nu fie conectat la internet.

Foto: Pixabay