Cum să instalezi ro-alert, sistemul de avertizare în situații de urgență

Ro-alert sistem de avertizare
Cum să instalezi ro-alert. Foto: ro-alert.ro

Cum să instalezi ro-alert: Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a lansat portalul www.ro-alert.ro, care este dedicat informării populaţiei privind sistemul de avertizare în situaţii de urgenţă.

Dacă intrați pe pagina web a portalului găsiți toate informațiile utile despre acest sistem, inclusiv cum să instalezi ro-alert.

Sistemul de avertizare a devenit activ sâmbătă, la ora 9,00. Ro-alert va fi folosit doar pentru situațiile grave, precum situațiile extreme. Necisitatea portalului a devenit evidentă în urmă cu un an de zile, când o furtună violentă a lovit orașul Timișoara, producând victime și pagube materiale însemnate.

“Sistemul RO-ALERT va fi folosit doar pentru situaţiile extrem de grave. Nu avem intenţia să folosim sistemul foarte frecvent pentru că atunci diminuăm interesul populaţiei plus devine foarte deranjant. Sunetul pe care îl dă acest sistem nu se opreşte până nu se citeşte mesajul. Dacă telefonul este pe silenţios mesajul tot va veni cu sunet. Mesajul respectiv când vine înseamnă că este ceva grav”, a explicat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Cum să instalezi ro-alert

Mesajele pe care le veți primi pe telefon dacă instalați ro-alert nu vor fi de tip SMS.

”Pentru a primi mesajele, care sunt ca nişte mesaje radio care intră în telefon, telefonul le sesizează şi le afişează, singura corelare este faptul că eşti în zona în care se transmite mesajul. Noi nu trebuie să identificăm numărul de telefon ca să transmitem un mesaj”, a mai declarat Arafat.

Sistemul de avertizare va fi testat la nivel național până în 27 septembrie, iar autoritățile îi roagă pe români să instaleze ro-alert pe telefoane cât mai curând.

”Rugăm oamenii să-şi configureze telefoanele dacă nu sunt configurate, astfel încât să primească aceste mesaje şi să înţeleagă cum va funcţiona acest sistem. După aceste testări, dacă se găsesc orice disfuncţionalităţi, urmează să fie remediate, iar sistemul se consideră operaţional în sensul în care se vor putea transmite mesaje”, a afirmat Arafat.

Ro-alert nu va trimite avertizări de cutremur

Sistemul de avertizare nu va trimite informații despre iminența unui cutremur, pentru a nu provoca panică, și poate fi dezactivat.

Ro-alert a costat aproximativ 6 milioane de euro, fiind inspirat din sisteme de avertizare similare care sunt deja folosite în Olanda, Statele Unite ale Americii, Israel sau letonia.

Sistemul RO-ALERT este folosit în situaţii majore în care viaţa şi sănătatea cetăţenilor sunt puse în pericol, precum fenomene meteo extreme, inundaţii, atac terorist sau alte situaţii care ameninţă grav comunităţile.