Cum să îngrijești corect pielea sensibilă a bebelușilor?

Încă din primele clipe de viață, pielea sensibilă a bebelușilor trebuie să lupte împotriva efectelor negative ale factorilor externi. Poluarea, schimbările de temperatură, umiditatea, praful sau expunerea îndelungată la razele ultraviolete sunt doar câteva elemente care determină apariția unor reacții nefavorabile la nivelul pielii.

Expresia populară „piele de bebeluș” capătă o nouă însemnătate, atunci când privim problema în esență, deoarece sensibilitatea acută favorizează apariția diverselor erupții cutanate la nivelul pielii. De la eczeme la alergii sau iritații cauzate de scutec, bebelușul are nevoie de câteva luni, pentru a se adapta.

Astfel, rutina de îngrijire a celor mici trebuie adaptată în funcție de nevoile lor. Pielea corpului ajunge la maturitate la vârsta de aproximativ 18 ani, ceea ce înseamnă că aceasta are nevoie în mod constant de produse cosmetice fără ingrediente iritante, cum ar fi uleiurile esențiale, menta, parfumul, eucaliptul sau uleiurile din citrice. Iată câțiva pași esențiali pentru a te asigura că pielea prichindelului primește îngrijirea necesară.

Curățarea delicată a pielii

Conform publicației Healthline, există mai multe stadii, în ceea ce privește spălarea unui nou-născut, frecvența crescând pe măsură ce înaintează în vârstă. Dacă între una și șase luni, îi poți face baie celui mic de două ori pe săptămână, după ce prichindelul capătă mai multă mobilitate în brațe și picioare, poți mări sesiunile distractive în apă. Chiar dacă necesitatea de curățare a pielii se oprește la două spălări pe săptămână, vă puteți bucura împreună de apă, de câte ori simțiți că este necesar.

În ceea ce privește categoria produselor de curățare, îți recomandăm uleiuri de spălare cu ingrediente delicate, ce oferă pielii un plus de hidratare și de elasticitate. De asemenea, evită bureții de baie sau accesoriile abrazive, care tind să zgârie pielea bebelușului. 

Hidratarea zilnică

Pielea sensibilă a bebelușului are întotdeauna nevoie de hidratare. După fiecare spălare, aplică pe tot corpul prichindelului o cremă sau o loțiune umectantă care să conțină glicerină sau unt de Shea. În timp ce glicerina combate pielea uscată, dacă este aplicată zilnic, untul de Shea este recomandat de către medicii pediatri în tratarea unor afecțiuni, printre care se află și dermatita atopica

În fapt, dermatita atopică este considerată una dintre cele mai răspândite afecțiuni ale pielii la copiii. Caracterizată prin înroșirea pielii, mai ales la nivelul feței, și senzații acute de mâncărime, dermatita atopică poate fi moștenită sau cauzată de elemente externe. Fumul de țigară, acarienii din praf sau diferiți alergeni din mâncare contribuie în mod activ la apariția bolii. 

De la primele semne ale dermatitei la nivelul pielii, îți recomandăm să faci o vizită la medicul pediatru, pentru diagnosticarea corectă a afecțiunii. 

Protecția solară

Spitalul de Copii UCSF Benioff din San Francisco afirmă că există, într-adevăr, o conexiune favorabilă între sănătatea pielii și razele de soare. Studiile din domeniul sănătății relevă faptul că expunerea la razele solare, între cinci și 30 de minute pe zi, este suficientă pentru doza zilnică recomandată de vitamina D.

Desigur, până la vârsta de șase luni, interacțiunea celor mici cu soarele trebuie evitată, deoarece pielea lor nu poate procesa substanțele chimice existente în produsele de protecție solară. În consecință, după cele șase luni, alege o cremă cu spectru larg de protecție atât în cazul razelor UVA, cât și UVB, având un indice de cel puțin 30 în timpul sezonului rece, respectiv 50, pe toată durata verii. 

Pentru a-și menține eficiența pe toată durata zilei, îți recomandăm să aplici crema cu 30 de minute înainte să ieșiți din casă și să reaplici produsul o dată la două ore.  

După naștere, tu vei deveni stâlpul de susținere al bebelușului, întregul său univers pe care se bazează întotdeauna. Așadar, acordă atenție nevoilor sale și vizitați periodic medicul pediatru.

Sursă foto: Shutterstock.