Cum sa ii inveti pe copii despre valoarea banilor?

Unii copii isi dau seama din timp de valoarea banilor. Altii, totusi, nu inteleg ca traim intr-o societate in care nimic nu este gratuit.

Cu toate acestea, explicarea acestei realitati copilului tau, tinand cont de nivelul lui de intelegere, este uneori o adevarata provocare.

Pentru unii parinti, acest subiect este chiar tabu si nu este discutat niciodata in fata lor sau cu cei mici.

Pentru a te ajuta sa progresezi in aceasta misiune sacra, iata o lista cu 7 moduri inteligente de a invata copiii despre valoarea banilor.

1. Invatarea de la o varsta frageda

Este important sa incepi educatia financiara a copilului tau devreme. Printre mijloacele pe care le poti folosi sunt jocurile.

De la 3 ani, distreaza-te cu el, de exemplu, cand iti faci cumparaturile la magazinul alimentar local.

Putin mai tarziu, cand copiii tai vor creste, Monopoly este, de asemenea, o alternativa excelenta. Prin acest joc, ei invata elementele de baza ale platilor, negocierilor, schimburilor si alegerilor.

2. Munca si bani

Este esential sa iti inveti copiii ca banii inseamna sa muncesti. Principalul lucru este sa ii explici ca pleci de acasa pentru a merge sa castigi bani si nu sa te distrezi.

De asemenea, profita de aceasta ocazie pentru a le spune ca salariul tau trebuie folosit mai intai pentru a oferi lucruri importante, cum ar fi chiria, mancarea, electricitatea.

3. Vrei sau ai nevoie?

Este esential ca un copil sa invete ca dorinta si nevoia sunt doua lucruri diferite.

Pentru a explica aceasta situatie, exista o multime de exemple: cand copiii tai vor sa manance o prajitura cu pretextul foamei, care nu este rezultatul unui capriciu pur si simplu, pune-i sa compare pretul unei prajituri si al unei paini.

Cu banii de buzunar, copilul va face cu siguranta greseli, cumparand sub impulsul dorintei. Intelegand ca nu-i vei da mai mult inainte de urmatorul termen, el va imbunatati modul in care isi gestioneaza cheltuielile.

Și când cumperi lucruri pentru casă sau mașină, explică-le cam cât costă acesta. De exemplu, dacă constați fum eșapament și duci mașina în service, explică-i cât a costat această defecțiune și de ce a fost necesară reparația.

Arată-i, de asemenea, că banii susțin pasiunile. Când cumperi biciclete pentru întreaga familie sau o suspensie sport doar pentru tine, pasionat fiind de mașini, explică-i prețul făcând comparații pe care copilul să le poată înțelege.

4. Ai grija sa nu le cumperi lucruri inutile prea mult

Sa cumperi tot ce isi doresc copiii este una dintre cele mai proaste modalitati de a-i educa financiar.

De fapt, crezi ca ii faci fericiti, dar fii constient de faptul ca este o distractie pe termen scurt, iar valoarea cererii lor va creste in timp.

5. Pusculita

Incurajeaza-i pe cei mici sa isi economiseasca banii. Un sistem de pusculite poate fi foarte eficient pentru inceput.

Nu ezita sa-i ajuti sa-si umple putin pusculitele, astfel incat sa poata cumpara obiectul dorintei lor. Recompenseaza-l pentru ca au rabdare.

6. Fii un exemplu

Fii atent la gesturile tale. Stii, copiii invata de la tine. Vestea buna este ca niciodata nu este prea tarziu sa corectam lucrurile. Exista o multime de cursuri de formare pe managementul finantelor personale pe internet.

7. Invata-i sa bugeteze

Este important sa le explici si sa le arati copiilor cum sa bugeteze. Poti face asta prin demonstratii si explicatii, scrieti veniturile, cheltuielile si economiile lor.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.