Cum să-i dai șefului tău o veste proastă. 5 pași simpli ca să eviți o reacție negativă

Foto: Shutterstock

Nu este ușor să transmiți vești proaste, mai ales șefului tău. Pe lângă neplăcerea de a vorbi despre greșelile tale sau ale echipei tale, împărtășirea unei vești proaste este un moment dificil.

Acesta îți poate dicta viitoarea relație cu superiorul tău și imaginea pe care el o are despre tine. Dacă te vei comporta profesional, îți vei asuma vina și vei îndrepta situația, este posibil ca acesta să te considere mai capabil și mai responsabil. Însă, dacă faci greșeli în transmiterea veștilor proaste, acesta poate lua decizia că nu ești potrivit pentru slujba ta.

De-a lungul carierei tale, va trebui cel puțin o dată să îi dai șefului tău o veste proastă. Fie că s-a stricat imprimanta sau computerul, că ai pierdut un client sau că nu ai fost suficient de pregătit pentru o ședință, evenimentele proaste neprevăzute se pot întâmpla oricând. Este însă datoria ta să le transmiți superiorului tău și să accepți consecințele. Uite ce ar trebui să iei în considerare când transmiți vești proaste șefului tău:

  1. Folosește cuvintele potrivite

Atunci când ai o veste proastă, trebuie să ai grijă de fiecare element al comunicării, în special modul de prezentare al acesteia. Înainte de a merge să îi comunici, trebuie să te asiguri că înțelegi cum îl vor afecta pe acesta veștile primite. De exemplu, la prima vedere, luarea unui concediu medical nu pare a fi o veste care ar putea să îl afecteze. Însă, pe lângă persoana care trebuie să îți ia locul cât ești plecat, angajatorul plătește și pentru primele cinci zile din concediul medical, urmând ca restul sumei să fie plătită de către Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, potrivit acestui ghid pentru calcularea indeminizatiei pentru concediul medical.

După ce înțelegi repercusiunile veștii proaste, vei știi cum să îi prezinți evenimentele mai bine. Asigură-te că vorbești respectuos și succint, fără să excluzi detaliile importante. Cere-ți scuze doar dacă este cazul, însă fără a exagera. De asemenea, înainte de a îi comunica vestea proastă, asigură-te că șeful tău știe exact despre ce este vorba. Acesta poate uita proiectul la care lucrezi, de aceea este bine să îi oferi câteva informații legat de acesta.

  1. Alege momentul bun

Alegerea momentului potrivit este o aptitudine esențială în viață, mai ales când ai de transmis vești proaste șefului tău. Reacția acestuia depinde foarte mult de starea și programul său. Dacă este nevoie să afle urgent, atunci alegerea momentului nu mai este relevantă. Însă, nu este o alegere înțeleaptă să îi întrerupi o ședință sau să îi încarci o zi extrem de ocupată. Forbes recomandă să îi oferi opțiunea șefului tău dacă este un moment bun pentru acesta sau nu să vorbiți.

  1. Explică situația

Atunci când comunici o veste proastă, este posibil să uiți să menționezi anumite detalii importante pentru șeful tău. Desigur, dacă trebuie să îi transmiți că imprimanta este defectă, nu este cazul să ții un discurs lung despre urmările acestui lucru. Însă, dacă ai pierdut un client, este important să menționezi cât valora acesta pentru companie. De asemenea, trebuie să explici cât mai obiectiv motivele care au dus la acest eveniment.

  1. Prezintă soluții

Nu te prezenta niciodată în fața șefului cu o veste proastă, fără a avea cel puțin o soluție. Același lucru recomandă și The Muse, care consideră o tactică perfectă pentru a distrage atenția de la evenimentul neplăcut. De asemenea, dacă vii cu un plan suficient de bun, superiorul tău te va considera pregătit, responsabil și apt.

  1. Păstrează-ți calmul

Atitudinea este totul atunci când prezinți vești proaste. Nu vrei să pari nepăsător, însă dacă ești mult prea stresat sau emoționat, vei părea neprofesional și nepregătit de a rezolva situația. Dacă îți vei păstra calmul, șeful tău se va putea concentra pe informațiile primite, fără a fi distorsionate de stresul pe care îl transmiți. De asemenea, o stare calmă îi poate transmite șefului tău că nu lași un eveniment neplăcut să te distragă de la atribuțiile tale.

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.