Cum să gătești carnea de pește

Peștele este o proteină excelentă și poate fi gătit în diferite feluri, însă nu toate metodele vor funcționa pentru orice carne de pește. De exemplu, unele tipuri de pește sunt prea groase pentru a fi gătite pe grătar, iar altele sunt prea „delicate” pentru a fi prăjite. 

Vom detalia, în continuare, câteva lucruri de care să ții cont, atunci când decizi să gătești pește la masă.

Ce să iei în considerare când alegi metoda de gătire a peștelui

Există mai mulți factori care influențează modul în care poți găti carnea de pește. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare:

Grosimea cărnii de pește

Unul dintre principalele lucruri de luat în considerare este dimensiunea bucății de pește. De exemplu, nu este o idee bună să gătești pește spadă pe grătar, deoarece este o carne subțire și se va sfărâma. În schimb, tonul este potrivit pentru a fi pregătit pe grătar.

Savoarea naturală a peștelui

Unele tipuri de carne de pește au o aromă puternică, în timp ce altele au un gust mai delicat. Asigură-te că gătești peștele într-un mod care să nu-i estompeze complet aroma.

Grăsimea cărnii

Peștele slab se usucă mai ușor, ceea ce face acest tip de carne mai potrivit pentru a fi gătit la aburi sau prin poșare. Pe de altă parte, peștele gras, cum ar fi tonul și somonul, este ideal pentru a fi gătit pe grătar sau prăjit.

Unul dintre cele mai căutate tipuri de pește este tonul. Textura fermă a cărnii și aroma sunt doar câteva dintre motivele pentru care este atât de popular printre consumatorii de carne de pește. Dacă te întrebi cum se prepara tonul, este bine să știi că acest pește are aromă intensă și poate fi gătit prin mai multe metode, fără a-și pierde din savoare. 

Sfaturi pentru gătirea cărnii de pește

Pentru a prepara un pește gustos, este important să alegi metoda potrivită de gătire. 

  • Coacerea la cuptor este una dintre cele mai sigure metode de a găti peștele. Pentru bucățile groase de pește și cele cu mai multă grăsime, coacerea este metoda ideală, pentru că este mai puțin probabil ca acestea să se usuce în timpul gătitului.
  • Coacerea „en papillote” se referă la prepararea peștelui în hârtie de copt, la cuptor. Aceasta etanșează și împiedică uscarea peștelui, motiv pentru care este o opțiune excelentă pentru biban sau doradă.
  • Pregătirea peștelui pe grătar: această metodă de gătit este potrivită pentru carnea de pește ce poate rezista la temperaturi ridicate fără să se ardă, precum somonul, codul negru sau tonul. 
  • Prăjirea la tigaie este o alegere bună pentru pești precum somon, halibut, merluciu. Această metodă de gătit ajută la formarea unei cruste crocante, ce creează un contrast excelent cu interiorul fraged al peștelui. 
  • Gătitul la aburi este o metodă tradițională de gătit pentru multe tipuri de pește și reprezintă, de asemenea, un mod sănătos de a găti în general.

Pregătirea peștelui la grătar

Pentru grătar, vei dori să alegi un pește care nu se va usca rapid. Poți, de asemenea, să prăjești pe grătar pește în folie de aluminiu, pentru a preveni sfărâmarea sau uscarea cărnii.

Cum să prepari peștele pe grătar

Peștele poate fi foarte delicat, indiferent de modul în care îl gătești. Iată câteva sfaturi pentru o porție reușită de pește pe grătar.

Pregătește carnea

Cheia pentru a pregăti ton sau somon pe grătar este să usuci bine bucățile de pește mai întâi. Folosește prosoape de hârtie pentru a le tampona. Acest procedeu te va ajuta să obții o carne rumenită frumos la exterior.

Poți adăuga puțin ulei de măsline, sare, piper, ghimbir proaspăt și un strop de lămâie. 

Pregătește grătarul

Încălzește grătarul și asigură-te că temperatura este suficient de ridicată, înainte de a pune bucățile de pește pe grătar. Poți unge și grătarul cu puțin ulei, pentru a te asigura că  bucățile nu se vor lipi.

Rumenește peștele

Procesul va fi diferit, în funcție de cum dorești să servești peștele: doar rumenit sau bine gătit. 

Așază bucățile de pește pe partea cea mai fierbinte a grătarului și lasă-le timp de 1-2 minute, până când se rumenesc. Apoi, întoarce-le pe cealaltă parte și rumenește-le încă 1-2 minute. Acum, poți să le iei de pe grătar sau să continui să le gătești până la gradul de coacere dorit. 

Așadar, există multe moduri în care poți prepara peștele și este bine să știi prin ce metode poți scoate în evidență savoarea cărnii de pește. Pe lângă alegerea metodei potrivite, te poți asigura că servești un pește gustos, respectând procesul de gătire.

Sursa foto: shutterstock.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: