Cum să fii un ninja în bucătărie

Foto: Shutterstock

Nu e deloc greu să ai rapiditatea și îndemânarea unui ninja atunci când gătești. N-ai nevoie decât de ustensilele potrivite și de câteva practici pe care trebuie să le exersezi cu răbdarea unui maestru în arte marțiale.  

Urmează sfaturile de mai jos și vei ajunge și tu să deții în scurt timp centura neagră în bucătărie.

 

  • „Armele” potrivite

 

Pentru a câștiga mai mult timp în bucătărie și a deveni mai rapid și mai eficient atunci când gătești ai nevoie de ustensilele potrivite:

 

  • Slow cooker- ul

 

Slow cooker-ul gătește mâncarea la temperatură joasă, având beneficiul că astfel se păstrează toţi nutrienţii din alimente.  

În plus, pe lângă faptul că mâncarea gătită astfel este mai sănătoasă și mai gustoasă, slow cooker-ul poate fi controlat de la distanță printr-o simplă aplicație care te ajută să modifici timpul de gătire sau să setezi temperatura pe care să o aibă mâncarea când ajungi acasă.

Practic, cu un slow cooker, gătești fără să fii acasă.  

  • Robotul de bucătărie

Un robot de bucătărie te ajută să câștigi timp nu doar atunci când lucrezi mult și nu ai timp să gătești nici pentru tine, dar și când ai mai mulți invitați la masă sau o familie numeroasă. Robotul de bucătărie te ajută să mărunțești legumele, să mixezi ingredientele, să frămânți coca, să râșnești, să toci etc.

Nu trebuie să te asiguri decât că alegi un robot de bucătărie „all in one”, cu funcții multiple,  care să nu-ți ocupe mult spațiu în bucătărie și să poată fi spălat ușor.

 

  • Un set de cuțite de calitate

 

Nu poți deveni un ninja în bucătărie fără un set de cuțite bine ascuțite. Acestea te vor ajuta să tai sau să toci mărunt mai repede și mai sigur (există un pericol mai mare să te tai cu un cuțit prost decât cu unul de calitate), fără să pierzi timp și energie.    

Un cuțit ascuțit este de ajutor și atunci când vrei să tai pâinea sau să tai pungile cu ingrediente, însă nu-l folosi niciodată la desfacerea conservelor. Pentru asta există aparate speciale.  

  1. Tehnici de luptă

Și în bucătărie, ca în orice domeniu, e bine să ai o strategie de lucru bine pusă la punct și să nu pierzi niciodată din vedere aceste lucruri importante:

  • Concentrează-te – să rămâi concentrat la sarcinile pe care le ai de dus la bun sfârșit în bucătărie este nu doar foarte important pentru siguranța ta dar și un mod mult mai rapid de a găti. Dacă ești atent la ceea ce faci poți fii mai rapid și mai riguros.  
  • Exersează– Cu cât repeți un lucru, cu atât îl vei face mai bine și cu timpul îl vei executa și mult mai rapid. Dacă găsești o rețetă care-ți place încearcă să o gătești de câte ori ai ocazia. De fiecare dată vei găsi soluții să o prepari mai bine și mai rapid și nu vei mai avea nevoie să citești rețeta pentru că vei ajunge să o știi din memorie. Acest lucru îți va salva alte minute prețioase.
  • Gândește – e important să-ți ții mintea trează în bucătărie și să găsești ordinea potrivită a pașilor în pregătirea unei rețete. Poți începe prin a scoate din frigider sau cămară ingredientele pentru gătit, într-un bol. În timp ce le speli și le cureți pune apa la fiert și dă drumul la cuptor ca acesta să aibă timp să se încingă dacă urmează să faci friptură la tavă, lasagna, prăjituri etc.                                   Mai ales atunci când trebuie să pregătești o masă pentru mai mulți oameni, fiecare mișcare în plus înseamnă timp pierdut.  

În afară de cele de mai sus, este foarte important și modul în care aranjezi lucrurile în bucătărie astfel încât să te miști cu ușurință de la rafturi la chiuvetă, masă de lucru, cuptor etc.

Ustensilele potrivite, o bună organizare a bucătăriei și felul în care pregătești rețetele te pot transforma în timp într-un adevărat expert, însă oricât de bun ai deveni în bucătărie, nu sacrifica niciodată siguranța ta de dragul rapidității. Siguranța este cel mai important lucru de care trebuie să ții întotdeauna cont.     

Sursă foto: Shutterstock

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.