Cum să fii mai eficient şi productiv într-un spaţiu de coworking

Foto: Pexels.com

Telemunca, respectiv lucrul de la distanţă, este un concept tot mai atrăgător pentru angajaţii români. Iar spaţiile de coworking, adică de lucru în comun, sunt din ce în ce mai populare şi în România, fiind o alternativă mai eficientă și mai plăcută decât munca la domiciliu.

Când lucrezi de acasă, există riscul să nu mai fii la fel de riguros cu programul şi să fii tentat să pierzi timpul. Spaţiile pentru coworking sunt amenajate special pentru a include birouri individuale şi săli de conferinţe, fiind dedicate angajaţilor care aleg telemunca, liber profesioniştilor şi antreprenorilor.

La nivel global, companiile alocă între 5% și 10% din amprenta portofoliului imobiliar pentru spațiile de coworking, iar în România, multe orașe, inclusiv Bucureștiul, oferă astfel de posibilităţi de lucru. 

Unele persoane ar putea avea temeri că nu sunt la fel de eficiente, că îşi pot pierde timpul sau nu se pot concentra în astfel de birouri, însă există mai multe metode de rămâne concentrat şi productiv într-un spatiu coworking.

În principiu, în astfel de birouri, dacă ele sunt de calitate, totul este conceput pentru a limita la maximum zgomotul şi sunetele de ambianţă. Totuşi, sunetele fac parte din viaţă şi nu te vor distrage decât dacă alegi să laşi să se întâmple acest lucru. Intervine aici capacitatea fiecăruia de a se concentra. Unii aleg să asculte muzică la căşti, alţii apelează la căşti pentru protecţie fonică. Depinde de tine ce alegi pentru a te simţi stimulat, liniştea completă sau puţină animaţie.

Sunt multe persoane care se mişcă, ies să vorbească la telefon sau să discute cu un coleg. Acestea sunt comportamente tipice într-un birou şi câteodată contribuie la dinamizarea gândurilor şi atmosferei. Spaţiile de coworking sunt în general concepute pentru a respecta zona vitală a fiecăruia.

Este foarte important să îţi cunoşti ritmul de lucru. Potrivit specialiştilor, timpul maxim de concentrare profundă al unei persoane este de aproximativ 20 de minute. Pentru a fi mai eficient, mai bine faci o pauză timp de zece minute înainte de a reveni la lucru, decât să munceşti atunci când simţi că ţi-ai pierdut concentrarea. Pauzele sunt benefice pentru productivitate. Spaţiile de coworking oferă de obicei zone de relaxare, un bar, o bibliotecă, o consolă pentru jocuri etc.

Este la fel de important şi să îţi organizezi propriul spaţiu de lucru. Limitează sursele de distragere a atenţiei, precum telefonul mobil, reţelele de socializare online, desertul din ciocolată care îţi face cu ochiul. Spaţiul de lucru trebuie să fie organizat riguros şi să fie o sursă de inspiraţie.

Tu îţi alegi şi limita de interacţiuni sociale. De exemplu, dacă îţi pui căşti în urechi, cei din jur vor înţelege că nu te pot deranja, potrivit businessinsider.fr.

Nivelul de productivitate depinde, de asemenea, de modul în care reacţionezi la sarcinile pe care le ai de făcut, mai precis în ceea ce priveşte trierea şi ierarhizarea acestora. De exemplu, dacă o sarcină poate fi rezolvată în două minute, fă-o şi acest lucru îţi va da satisfacţia unui succes imediat. Dacă nu poate fi făcută imediat, hotărăşte-te când vei reveni asupra ei, iar dacă nu este pertinentă, renunţă la ea.

Cheia productivităţii constă mai ales în scopul pe care vrei să îl atingi. Odată ce ţi-ai definit acest scop, vei vedea că vei deveni mai eficient.

Multe persoane care aleg spaţii de coworking spun că se simt motivate de faptul că sunt înconjurate de oameni concentraţi, care lucrează şi fac schimb de idei. Coworking poate însemna schimburi cu alte persoane, unul dintre marile avantaje fiind faptul că poţi să îţi faci noi cunoştinţe, relaţii, care poate vor deveni colaboratori ori clienţi.

Cum alegi cel mai potrivit spaţiu de coworking

Poate cel mai important aspect este acela că trebuie să fie accesibil financiar. Apoi găsirea unui birou în apropiere de casă poate elimina problemele şi stresul provocate de transport. Nu în ultimul rând, alege un birou luminos, cu mobilier ergonomic şi confortabil şi cu echipamente care funcţionează perfect.

Sursa foto: Pexels.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.