Cum să faci cele mai reușite poze în vacanță? 5 trucuri știute de orice fotograf

Foto: Shutterstock

Vacanțele sunt prilej nu doar de relaxare, ci și de cunoaștere și descoperire. Simpla noutate a locului pe care îl vizitezi îți produce o emoție suficient de puternică încât să îți dorești să îți poți aminti de ea tot restul vieții. De aceea, pozele de vacanță sunt nu doar o dovadă că ai fost într-un anumit loc, ci o comunicare personală cu trecutul.

Deși multe din pozele de vancață pe care le vezi pe Facebook pot fi banale și de calitate îndoielnică, acest fapt nu este o regulă. Mai degrabă, încearcă să urmezi aceste sfaturi, pentru a obține rezultate spectaculoase.

Fii mereu pregătit să faci poze în orice moment

Ai crede că cele mai multe poze de vacanță sunt făcute cu multă răbdare și setări migăloase. Deși acest lucru este adevărat pentru anumite peisaje sau monumente, unul din cele mai fascinante lucruri din timpul vacanței este neprevăzutul. Oricât de atent ți-ai planifica vizitele, nu știi ce paradă, artist stradal sau surpriză de orice fel te așteaptă după colț.

De aceea, trebuie să fii pregătit să imortalizezi astfel de momente. Iar dacă nu vrei să-ți petreci întreaga vacanță cu un DSLR la gât, telefonul mobil va fi prietenul tău în această situație. Nu îți face griji nici în privința calității pozelor; un telefon bun precum Huawei P20 poate surprinde chiar și imaginile în mișcare, atunci când încerci să fotografiezi ceva pe fugă.

Evită clișeele

Dacă te duci în Pisa, este obligatoriu să pozezi pe cineva cum „sprijină” turnul, nu? Iar în Egipt, trebuie neapărat să arăți cum „săruți” Sfinxul. Sunt doar două din clișeele pe care turiștii le folosesc obsesiv atunci când vizitează monumentele lumii. Apoi sunt picioarele pe plajă, poza făcută în timp ce sari și nelipsitele poze la mâncare…

Dacă te-ai săturat să-ți vezi feed-ul de pe Facebook umplut cu astfel de poze, atunci nu mai perpetua aceste idei. Găsește unghiuri noi din care să poți fotografia un monument și fii mereu în căutare de detalii interesante, fie că ești la plajă sau la restaurant.

Ține cont de linia orizontului

O regulă pe care mulți nu o respectă atunci când fotografiază peisaje este respectarea liniei orizontului. Pentru a face poze atât de bune încât le-ai putea transforma în vederi sau în teme de desktop, nu ai voie să ai linia orizontului înclinată.

Desigur, poți încălca în mod vădit această regulă, mai ales în pozele dinamice, în care orizontul înclinat poate semnifica faptul că „lumea s-a întors cu susul în jos” (dacă în sens bun sau rău, tu decizi). Însă, dacă scopul tău este de a te lăuda cu peisajele pe care le-ai făcut în vacanță, atunci ar trebui să editezi întâi pozele în care linia orizontului nu ți-a ieșit dreaptă.

Ține cont de regula treimilor

O greșeală pe care mulți fotografi o fac este aceea de încadra punctul de interes al unei fotografii chiar în mijloc. O regulă știută de toții fotografii este cea a treimilor, conform căreia patru linii imaginare (două orizontale și două verticale) împart o poză în trei fâșii egale, pe orizontal și trei, pe vertical.

Foto: Shutterstock

Astfel, punctul de interes al fotografiei tale trebuie să se afle întotdeauna la una din cele patru intersecții ale unei linii imaginare orizontale cu o linie imaginară verticală.

Ajustează ISO

Pozele făcute noaptea au o atmosferă cu totul aparte, iar ceea ce le face și mai deosebite este faptul că nu sunt tocmai ușor de realizat. Oricât de bun ar fi blițul camerei tale, fotografiile făcute cu ajutorul lui alterează feericele culori ale nopții pe care tu le vezi în acel moment. Pentru a reuși să prinzi măcar o parte din ceea ce vezi cu ochiul liber, setează ISO-ul camerei tale astfel încât să poată primi cât mai multă lumină.

Și apropo de lumină, nu uita că, pentru fotografi, „orele de aur” sunt după răsărit și înainte de apus. De aceea, pozele făcute în aceste intervale de timp sunt nelipsite din albumele de vacanță. Folosește-te de această lumină caldă pentru a imortaliza momente de neuitat și nu uita de regulile de mai sus, pentru a crea fotografii de vacanță cu adevărat deosebite.

Sursă foto: Shutterstock.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.