Cum să faci ca animalul tău de companie să aibă mereu o blană strălucitoare

Cu toții ne iubim câinii și pisicile si ne străduim din greu pentru a-i menține sănătoși și fericiți. De asemenea, vrem să arate la fel de bine și să se simtă iubiți, iar îngrijirea blanei lor este o modalitate excelentă de a le arăta afecțiune.

Blana strălucitoare a unei pisici este frumoasă, este o încântare la atingere și extrem de plăcută. În blana unei pisici pot exista până la 130.000 de fire de păr pe 2 centimetri pătrați. Și aceste fire au un rol foarte important, precum:

Ele oferă pisicii date senzoriale.

Le protejează de căldură și frig, vânt și ploaie.

Ajută pisicuțele să producă substanțe nutritive vitale precum vitamina D.

Dar, este destul de minuțioasă îngrijirea acestei comori și uneori, cu toată grija, blana unei pisici își poate pierde strălucirea. Ce se poate face ca blana acestora să fie păstrată mereu strălucitoare și sănătoasă?

O mulțime de lucruri pot face ca blana pisicilor să fie neplăcută șa atingere sau pielea să fie uscată. Câteva dintre cele mai frecvente cauze includ:

Alimentație slabă. Pentru păr, piele și corp sănătos, pisica are nevoie de o dietă cu un echilibru bun de carbohidrați, proteine ​​și grăsimi, la fel ca orice om. Și, la fel ca oamenii, dacă pisica nu mănâncă altceva decât mâncare de proastă calitate, care este mai dificil de digerat, aceasta poate ajunge să rămână lipsită de minerale și vitamine vitale. În dorința de a avea o pisică cu blană strălucitoare, puteți încerca să completați alimentele pisicilor cu acizi grași, cum ar fi cei care se găsesc în somon sau în alte uleiuri de pește. Pentru aceasta hrana umedă pisici este una dintre cele mai bune variante.

Probleme de greutate. Se estimează că până la 57% dintre pisicile din SUA sunt supraponderale sau obeze. Când unele pisici se îngrașă, nu mai pot fi îngrijite așa bine, nu mai stau cu plăcere la curățare și periere. Acest lucru poate duce la o blană neîngrijită. Încercați să păstrați un echilibru în alimentația pisicilor și aveți grijă să nu devină obeze.

Dacă animalul de companie are mătreață pe centrul spatelui sau în jurul bazei cozii, acesta ar putea fi un semn că pisicuța nu poate ajunge în aceste locuri, deoarece este supraponderală sau obeză.

A fi obez nu duce doar la o felină mai puțin flexibilă. Greutatea suplimentară pune, de asemenea, pisica în pericol pentru multe dintre aceleași probleme de sănătate cronice ca un om supraponderal, inclusiv hipertensiune arterială, diabet, boli de inimă, osteoartrita și cancer.

Vârstă. Când pisicile îmbătrânesc, ele pot deveni mai puțin flexibile și unele încep să aibă dureri reumatice. Atunci nu pot să se răsucească și să se întoarcă așa cum o făceau când erau mai tinere. Așadar, vârsta sau durerea ar putea să lase felina în mod normal mofturoasă și cu o blană nu prea frumoasă.

Baia prea deasă. Într-un efort de a controla puricii din blană, unii oameni își spală pisica prea des. Credeți sau nu, acest lucru face ca blana să fie mai puțin strălucitoare și să aveți o pisică nu foarte sănătoasă.

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care felina de companie poate avea pielea uscată sau blană cu aspect urât. Diabetul, paraziții, infecțiile pielii, alergiile, bolile autoimune, aerul uscat de iarnă sau problemele mai grave pot fi, de asemenea, responsabile.

Pielea uscată și blana cu aspect neplăcut pot fi semne de alergii, paraziți sau infecții. Dar ar putea fi vorba, de asemenea, de ceva mai grav, cum ar fi probleme cu rinichii, ficatul, suprarenalele sau tiroida. Remediile casnice ar putea complica problema sau întârzia tratamentul. Vizita la un veterinar este o idee foarte bună înainte de a lua măsuri cu privire la sănătatea animalului de companie.

În ceea ce privește câinii, îngrijirea acestora este la fel de importantă, deși ei nu par la fel de sensibili precum pisicile. Iată câteva sfaturi pentru un câine fericit, cu o blană strălucitoare.

Când îi faceți baie câinelui, folosiți întotdeauna șampon special pentru câini pentru a evita uscarea pielii și a părului. Șampoanele speciale pentru câini, care au o bază de fulgi de ovăz sunt deosebit de bune pentru câinii cu mâncărime sau piele inflamată. Dacă un câine se scarpină prea des în spatele urechilor (sau oriunde altundeva), verificați etichetele șamponului pentru câine pentru a vedea dacă acesta conține fulgi de ovăz. Ar putea fi o soluție ușoară pentru mâncărimea animalului.

Adăugarea peștelui sau a unui ulei de pește, cum ar fi uleiul de ficat de cod, în dieta câinelui îi ajută să mențină un echilibru sănătos al acizilor grași omega-3. Acest lucru stimulează nu numai pielea și blana animalului de companie, ci contribuie și la sănătatea articulațiilor pentru o viață lungă și un animal mereu jucăuș. O idee excelentă este hrana umedă câini, aceștia o mănâncă cu plăcere în timp ce își păstrează blana frumoasă.

Când decideți să faceți modificări în dieta câinelui, acordați o atenție deosebită schimbărilor stării pielii și a blanei. Multe animale de companie au sensibilități alimentare, deci este important să încercați în continuare să aflați ce funcționează cel mai bine pentru animalul vostru unic.

Periați-vă câinele adesea cu un simplu pieptene pentru câini pentru a îndepărta încurcăturile. Acest lucru nu numai că va păstra blana câinelui netedă și strălucitoare, dar va ajuta și la reducerea disconfortului câinelui care poate apărea din cauza blănii neîngrijite.

Feriți-vă de spălarea excesivă a animalului de companie. Nu numai că poate usca pielea, ducând la un strat lipsit de strălucire, ci afectează și funcția pielii ca barieră naturală împotriva alergiilor.

Când vă spălați câinele, profesioniștii din îngrijirea veterinarului vă recomandă să includeți un masaj pe tot corpul pentru a stimula producția de ulei și a menține pielea și blana moi. Periajul ajută și la eliberarea uleiurilor naturale din foliculii de păr.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.