Cum să faci alegerile alimentare corecte și bune pentru sănătatea ta

O alimentație sănătoasă se bazează pe adoptarea unui plan alimentar echilibrat, fără excese, și cu alegerea acelor produse care îți aduc beneficii nutriționale. Fiecare masă pe care o consumi joacă un rol important în crearea unor obiceiuri alimentare sănătoase. Astfel, este important ca farfuria ta să conțină toate grupele de alimente, dar și vitaminele, mineralele și nutrienții de care corpul tău au nevoie pentru a se menține sănătos și puternic.

Nu este necesar să apelezi la o dietă specifică, ci doar să știi ce produse să alegi, cât să consumi zilnic și care sunt alimentele pe care să le eviți. Cu fiecare schimbare pe care o faci vei reuși să îți creezi obiceiuri alimentare corecte și un stil de viață sănătos. Iată care sunt aspectele de care trebuie să ții cont:

Cerealele alese

Regula de bază este să alegi acele produse pe bază de cereale integrale, indiferent că e vorba de pâine, făină sau cereale. Cele integrale sunt sărace în grăsimi și au un conținut ridicat de fibre. De asemenea, acestea conțin carbohidrați complecși, care te ajută să te simți sătul pentru mai mult timp și să eviți gustările nesănătoase dintre mese.

Câteva exemple de cereale integrale sunt ovăzul, făina integrală, orezul brun, bulgurul sau hrișca. Toate acestea îți aduc beneficiile nutriționale de care ai nevoie. Iar dacă vrei să consumi cereale la micul dejun, optează pentru produse care au, per porție, 200 de calorii sau mai puțin, cel puțin 3 grame de fibre și cel mult 3 grame de grăsimi.

Tipul de carne potrivit

Carnea este o sursă bogată de proteine și nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică. Însă, este important să consumi un tip de carne cu cât mai puține grăsimi și care să fie ușor de digerat. În această categorie intră cea de pui, dar și peștele. O altă alegere potrivită este carnea de fazani, care este săracă în colesterol și carbohidrați. În același timp, carnea de fazani este recomandată pentru persoanele care suferă de diabet zaharat.

În cazul în care optezi pentru porc, vită sau miel, alege bucăți de carne sărace în grăsimi, precum mușchiul. În ceea ce privește prepararea cărnii, evită prăjeala. O poți fierbe, prepara la cuptor sau pe grătar și evită să o consumi alături de sosuri bogate în grăsimi.

Fructele și legumele

Fructele și legumele sunt, în mod natural, sărace în grăsimi și pot oferi savoare și o mai mare varietate mâncărurilor pe care le prepari. În plus, acestea conțin vitaminele, mineralele și fibrele necesare. Atunci când pregătești farfuria cu mâncare, pe lângă carne și carbohidrați, adaugă neapărat și legume.

Fructele le poți consuma atunci când ai poftă de ceva dulce. Le poți combina cu cereale integrale, miere și iaurt grecesc sau le poți pune în blender pentru a încerca diferite rețete de smoothie. De asemenea, fructele proaspete pot fi combinate cu fructe oleaginoase, precum caju, arahide, miez de nucă sau migdale.

Produsele lactate

Acestea sunt o sursă esențială de calciu, care ajută la menținerea sănătății sistemului osos. Însă, este important să alegi produse care au un conținut scăzut de grăsimi, precum laptele și iaurtul degresat. Ricotta este, de asemenea, o alegere bună, la fel și brânza de vaci, pe care o poți adăuga în salate sau alte preparate.

Iaurtul grecesc reprezintă o alternativă sănătoasă la smântână, care are un conținut ridicat de grăsimi, în special atunci când vrei să prepari diferite sosuri. În cazul în care ai intoleranță la lactoză, optează pentru laptele vegetal, care poate fi de migdale sau alte semințe și nuci, de soia, de cocos sau de orez.

Așadar, ai la îndemână numeroase alternative care te pot ajuta să faci alegeri alimentare sănătoase. Alege tipul de carne potrivit, multe legume și fructe proaspete, lactate și cereale integrale și pregătește-ți o farfurie savuroasă, cu ingrediente sănătoase și de calitate.

Sursă foto: Shutterstock

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.