Cum să economisești bani cu ajutorul unui depozit online

Depozitele bancare sunt printre cele mai întâlnite instrumente de economisire în rândul românilor, datorită dobânzilor avantajoase, siguranței încasării profitului și ușurinței de administrare, deoarece ele pot fi deschise și administrate online, prin intermediul platformelor și aplicațiilor mobile puse la dispoziție de către unitățile bancare.

Care sunt avantajele deschiderii unui depozit online?

În funcție de unitatea bancară pe care o alegi pentru deschiderea unui depozit online, pe lângă dobânzile avantajoase, poți să beneficiezi de zero costuri pentru deschiderea, administrarea sau lichidarea depozitului. Mai mult decât atât, cu ajutorul platformelor online și al aplicațiilor mobile, poți să ai acces oricând la depozit și poți decide în orice moment retragerea banilor și lichidarea depozitului înainte de data scadentă.

Un alt avantaj al unui depozit online este siguranța încasării profitului, sumele depuse și dobânzile acumulate fiind garantate de către Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare. În acest mod, folosind un depozit bancar drept instrument de economisire, ai siguranța că îți vei primi compensațiile datorate de către unitatea bancară, indiferent de situație.

De asemenea, perioada flexibilă reprezintă un avantaj de care poți beneficia deoarece, în funcție de nevoile tale, depozitul poate fi deschis pe o perioadă cuprinsă între 1 și 36 de luni.

Cine poate deschide un depozit online și ce acte sunt necesare?

Un depozit online poate fi deschis de către cetățenii români, rezidenți, în vârstă de minimum 18 ani, care dețin un cont la orice bancă din România. Persoanele care decid deschiderea unui depozit online trebuie să dispună de o anumită sumă de bani pe care să o poată depune în depozit în schimbul unei dobânzi.

Pentru a deschide un depozit online cu ajutorul căruia să economisești o anumită sumă de bani în fiecare lună, este nevoie doar de o poză lizibilă a actului de identitate. Accesezi platforma dorită, încarci imaginea actului de identitate, completezi și confirmi cererea de constituire a depozitului online, iar în maximum 24 de ore primești un feedback referitor la aprobarea depozitului tău.

Cum funcționează procesul de economisire cu ajutorul unui depozit online?

Atunci când dispui de o anumită sumă de bani pe care nu plănuiești să o folosești în următoarele luni, poți alege să o depui într-un depozit bancar. În funcție de valoarea pe care o depui și de perioada pe care o alegi pentru constituirea depozitului, banca îți va plăti o anumită dobândă care se va adăuga sumelor deja depuse de tine în depozit. Dobânda este una fixă și se menține la același nivel pe toată perioada constituirii depozitului.

Dacă îți dorești flexibilitate, poți alege să deschizi mai multe depozite online la scadențe diferite. Datorită mediului online, poți deschide un număr nelimitat de depozite, prin accesarea platformei și prin completarea unei noi cereri de depozit. În funcție de opțiunea aleasă în momentul constituirii depozitului, vei putea retrage în numerar sumele disponibile la scadență sau vei putea alege să faci un transfer bancar către contul din care au fost inițial transmise fondurile. Dacă decizi să retragi banii înainte de data scadentă a depozitului, valoarea dobânzii pe care o vei încasa va fi cea practicată de către unitatea bancară din ziua lichidării anticipate.

Indiferent de data retragerii banilor, veniturile din dobândă se impozitează cu 10%, iar impozitul se va reține înainte de plata dobânzii datorate și va fi transferat ulterior la Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Indiferent că suma de care dispui este 500 de lei sau mai mult, poți opta pentru depunerea ei într-un depozit bancar, pe o perioadă de timp aleasă în funcție de nevoile tale și astfel te poți bucura de un venit suplimentar generat de dobânzile avantajoase ale depozitelor online.

Sursa foto: shutterstock