Cum să cheltui mai puțini bani iarna pentru utilitățile casei și ale fermei pe care o deții la țară

Foto: Unsplash.com

Dacă nu te-ai mutat la țară de mult timp, probabil venirea iernii, cu toate responsabilitățile în plus care survin, încă te mai surprinde.

Spre deosebire de locuitul la bloc, la țară ai de curățat zăpada, să te asiguri că ai materiale pentru încălzirea eficientă a casei, precum și disponibilitatea și bugetul de a efectua reparații urgente. Dacă nu ai acționat conform premisei „omul gospodar își face vara sanie și iarna car”, nu trebuie să te învinovățești, ci doar să ai inițiativa de a face cât mai multe pentru a-ți spori confortul. În plus, dacă deții și o microfermă, e de preferat să te gândești la modalități eficiente și convenabile de încălzire, mai ales dacă e vorba de o avicolă, amplasament în care este esențial să menții o temperatură constantă.

Alegerea unui sistem de încălzire eficient 

Dacă ai depășit etapa rustică de încălzire la sobe, o centrală termică reprezintă cea mai bună alegere în ceea ce privește încălzirea casei, având drept puncte forte față de alte sisteme de încălzire funcționalitatea, costurile reduse și eficiența de a menține o temperatură optimă în întreaga locuință cu un consum redus de lemne, peleţi sau gaz. De asemenea, un șemineu poate constitui atât un punct de atracție a întregii case, cât și o sursă de căldură. Dacă ai o fermă și o terasă, afaceri pe care le-ai deschis pe plan local, încălzirea reprezintă o adevărată provocare, mai ales pentru că e necesar să asiguri o temperatură constantă. În acest sens, un arzator cu gaz îți va fi mai mult decât necesar.

Izolarea clădirii și alte măsuri eficiente 

Pentru a evita costurile suplimentare, chiar și iarna poți face câteva schimbări prin care să te asiguri că nu există pierderi de căldură. Dacă până acum casa și ferma au avut ferestre din sticlă, e recomandat să optezi pentru geamuri termopane. Acestea sunt renumite și se caracterizează prin eficiența termică și durabilitate și, în plus, asigură o dispersie a luminii în încăperi.

Totodată, asigură-te că toate clădirile sunt izolate termic, iar dacă acest lucru se realizează deficitar, ia în considerare ca la primăvară să schimbi materialul izolației termice cu o variantă îmbunătățită de vată minerală, spumă termoizolantă, polistiren. În cazul în care mizezi foarte mult pe soluții bio, atunci poți alege materiale naturale precum paie, lână, chirpici sau stuf, termoizolații cu folii, plăci minerale sau fibre celulozice. De asemenea, în ultimii ani, se utilizează tot mai mult pluta granulată sau expandată, de asemenea un material bio care, pe lângă proprietățile de izolare incontestabile, asigură și o izolare fonică extrem de ridicată. 

Indiferent de tipul de sistem de termoizolație ales la izolarea termică a clădirii, este necesar să recurgi la serviciile unor specialiști pentru a stabili împreună grosimea materialului izolator. În afară de acest aspect, asigură-te că nu există fisuri în fațadă sau locuri în care aceasta este căzută și că toate ușile se închid cât mai bine. De asemenea, la țară există obiceiul ca țevile de aerisire de la nivelul temeliei să fie astupate cu cârpe în timpul sezonului rece, o practică pe care o poți adopta și tu. 

Deși nu e un semn bun, ci chiar îngrijorător, iernile din vremurile noastre nu mai au prea multe în comun cu cele de odinioară, fiind mult mai blânde, cu temperaturi ridicate și ninsori răzlețe. 

Sursă foto: Unsplash.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.