Cum să amenajezi ingenios o baie mică

Foto: unsplash

Ai câțiva metri pătrați la dispoziție într-o fostă debara, sub o scară, la mansardă sau în ceea ce a fost odată o cămară. Vrei să îți amenajezi în aceste spații o baie mică, funcțională și șic în același timp. Cu siguranță nu îți va fi ușor, căci  băile mici necesită o atenție deosebită, deoarece trebuie să găsești acel echilibru greu de obținut între funcționalitate și aspect. 

Însă nimic nu e imposibil, nu ești primul care are o asemenea inițiativă. De exemplu, dacă nu știai, apartamentele pariziene sunt foarte mici, iar băile ocupă o suprafață redusă, dar utilizată eficient, la întregul ei potențial. În continuare, îți enumăr câteva particularități de care să ții cont, astfel încât să fii sigur că rezultatul va fi pe măsura așteptărilor tale:

Creează un punct de atracție

Într-o baie mică, trebuie să fii conștient încă de la început că  nu vei reuși să instalezi tot mobilierul, obiectele sanitare sau decorațiunile pe care le-ai ochit în showroomuri sau pe internet. Ideea e să nu încarci inutil un spațiu restrâns, să creezi o debara unde să ai apoi impresia că toate obiectele sunt înghesuite și cad peste tine.

Este suficient să introduci chiar și un singur element de atracție, un artificiu care să atragă toate privirile asupra lui și să dea încăperii o notă de autenticitate, o amprentă  personală. Poți să optezi pentru o baterie cu un design deosebit, o decorațiune asiatică, tablouri feng shui cu motive marine, un vitraliu colorat, seturi de lumânări parfumate așezate strategic. 

 

Evită stilul minimalist, sobru, în care să existe doar o chiuvetă, un vas wc, o cabină de duș sau o cadă mică, o oglindă clasică și un suport pentru prosoape. Baia poate deveni spațiul în care te relaxezi seară de seară, în care îți aplici diferite măști faciale și tratamente de păr, în care încerci noi arome de geluri de duș și te deconectezi după o zi obositoare. Așa că alege ca baia ta să poarte o particularitate a personalității tale, să fie un loc frumos, rafinat și luminos. Poți aduce și câteva flori pe care să le așezi pe o etajeră, vor da un plus de culoare decorului.

 

Folosește eficient spațiul

Folosirea spațiul pe verticală e un principiu care se aplică universal, fie că este vorba de o garsonieră de 18 metri pătrați, o cămară încropită ad-hoc sau o baie mică. Încearcă să să lași cât mai mult din suprafața pardoselei liberă, să folosești multe oglinzi pentru a da iluzia unei încăperi mai largi, să evidențiezi orice sursă de lumină naturală. În ceea ce privește corpurile de iluminat, cumpără pentru baia ta spoturi încastrate cu halogen. În primul rând, ocupă spațiu puțin și, în al doilea rând, mimează până la confuzie lumina naturală. 

 

Renunță la clasicele calorifere în favoarea unui calorifer port-prosop. Este mult mai îngust și are o dublă utilizare. Alege o cabină de duș în detrimentul unei căzi, iar dacă ești nevoit să folosești baia și pentru uscarea rufelor, un uscător de rufe cu fixarea în tavan va fi cea mai bună soluție. Per total, optează pentru un model de baie modulară, în care vasul WC, lavoarul, rezervorul WC, dușul și sertarele pentru depozitare sunt dispuse pe verticală. Nu uita nici de importanța culorilor, în strânsă legătură cu lumina. O baie cu gresia și faianța dispuse în șah sau combinațiile de culori pot să facă o baie să pară și mai mică. La antipod, ai posibilitatea de a miza pe nuanțe luminoase precum un verde marin deschis, un galben pai, un turcoaz deschis – care sunt potrivite pentru ceea ce ai tu nevoie.

Atunci când amenajezi o baie mică, trebuie să te ajuți de culori, de mobilier, de orice nișă, cât de mică, pentru a depozita produsele de curățat și de îngrijire personală. Fii atent la orice detaliu și alege inteligent piesele de mobilier.

Sursă foto: bricodepot.ro, unsplash.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.