Cum să alegi caloriferele potrivite pentru casa ta

Foto: Pexels.com

Locuința ta are nevoie de cele mai potrivite surse de căldură pentru sezonul rece, așa că dacă plănuiești să le schimbi înainte să se instaleze frigul, acesta este cel mai bun moment.

Fie că renovezi întreaga instalație de încălzire, că vrei să înlocuiești caloriferele vechi sau că cele actuale prezintă anumite probleme, nu-ți asuma riscuri în ceea ce privește căldura din casa ta. Fă cea mai bună selecţie în funcție de următoarele criterii după care trebuie să alegi caloriferele:

Materialul

Caloriferele sunt piese esențiale din instalația de încălzire a unei case și sunt avantajoase mai ales datorită varietății de materiale și dimensiuni, dar sunt și ușor de instalat în orice locuință. Când vrei să achiziționezi calorifere află cât mai multe despre materialul din care îți dorești ca acestea să fie realizate. Vei avea de ales între:

 

  • Calorifere din oțel

 

Acestea sunt cele mai accesibile modele de calorifere, mai ales din punctul de vedere al raportului calitate-preţ. Tocmai de aceea sunt, de regulă, caloriferele pe care le întâlnești în majoritatea locuințelor și poate reprezintă prima ta opțiune. Cele de oțel sunt cel mai ușor de montat, distribuie bine căldura în spațiul în care sunt instalate și sunt potrivite oricărui buget. Printre dezavantajele acestui tip de calorifere se numără durata scăzută de viață în comparație cu alte materiale.

 

  • Calorifere din aluminiu

 

Caloriferele de aluminiu sunt produse apărute recent pe piață și se bucură de succes mai ales datorită duratei mari de viață. Acestea sunt eficiente, sunt ușoare, nu dau bătăi de cap când vine vorba de montaj și au prețuri avantajoase. În schimb, caloriferele de aluminiu se răcesc mai ușor și sunt predispuse la deformări în cazul șocurilor.

 

  • Calorifere din fontă

 

Caloriferele cu cea mai mare durată de viață sunt cele din fontă. Acestea nu doar că pot rezista în timp până la 30 de ani, dar sunt și foarte eficiente la capitolul căldură emanată. Oferă un confort termic ridicat, sunt rezistente la șocuri și coroziune, dar consumă mai mult, sunt grele și dacă vrei să alegi un model nou, estetic, va trebui să scoți mulți bani din buzunar.

Puterea

Puterea caloriferului este un factor important care influențează decizia finală. Producătorul sau cei din magazinul din care urmează să faci achiziția te pot ajuta la acest capitol. Puterea se calculează astfel: se determină volumul încăperii (mp x înălțime) și se înmulțește cu un coeficient al gradului de izolaţie, număr de geamuri și etaj. Puterea și dimensiunea caloriferelor sunt esențiale pentru a atinge confortul termic dorit în fiecare cameră în care instalezi noile calorifere. Supradimensionarea, cât și subdimensionarea caloriferelor creează probleme atât la nivelul unei încălziri slabe, dar și la factura de gaz plătită odată ce o cameră este supraîncălzită. Mai mult decât atât, întreaga instalație termică depinde de alegerile potrivite în materie de calorifere, deoarece o subdimensionare poate scădea durata de viață când aceasta este suprasolicitată în perioadele geroase din timpul anului.

Factori de ținut minte

Caloriferele trebuie instalate pe cel mai rece perete din încăpere. Acesta este, de regulă, chiar peretele cu geam și trebuie să ții minte să nu lași draperiile groase să împiedice distribuirea căldurii spre mijlocul camerei. De asemenea, înainte de a instala caloriferul, verifică dacă nu există scăpări de căldură la nivelul ferestrelor. Altfel, vei fi pus într-o situație neplăcută în care vei consuma mai mult gaz și nu te vei putea bucura de eficiența termică pe care o poate oferi caloriferul instalat. Nu uita că orice calorifer necesită întreținere și atenție în cazul unor semne care îți atrag atenția. Înainte de sezonul rece, aerisește fiecare calorifer din locuință, mai ales dacă observi la prima pornire a centralei termice că unul dintre calorifere nu se încălzește în partea inferioară sau se încălzește doar pe jumătate.

 

Alegerea unui calorifer trebuie să-ți dea de gândit, mai ales ținând cont de bugetul pe care îl ai, așteptările și nevoia în ceea ce privește suprafața camerelor. Consultă-te cu producătorii și reprezentanții din magazin pentru a fi sigur că faci cea mai bună alegere.

 

Sursa foto: pexels.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.