Cum să ai o viață echilibrată și să ai grijă de corpul și mintea ta în fiecare zi

Sursă foto: wavebreakmedia/ Shutterstock

Obiceiurile sănătoase contribuie la îmbunătățirea calității vieții, ținând la distanță afecțiunile care pot deteriora organismul. Dieta hrănitoare, activitatea fizică permanentă, momentele de relaxare și renunțarea la vicii sunt doar câțiva dintre factorii care influențează stilul de viață.

 

Un comportament corect al adulților influențează pozitiv creșterea și dezvoltarea copiilor. Un stil de viață activ și obișnuința de a consuma alimente proaspete și sănătoase poate intra rapid în rutina zilnică a copiilor, care vor reuși astfel să-și formeze obiceiuri sănătoase încă din primii ani de viață.

 

Ceea ce mănânci, timpul alocat sportului și momentele de relaxare te ajută să ai o viață echilibrată și să ai grijă de corpul și mintea în fiecare zi.

Alimentație sănătoasă

Pentru a avea o dietă sănătoasă, este important să consumi constant alimente bogate în proteine de înaltă calitate, carbohidrați, grăsimi bune pentru inimă, vitamine și minerale. Pe de altă parte, produsele procesate și grăsimile saturate nu sunt recomandate consumului. Moderația este cuvântul de bază când vine vorba de alimentație.

 

Atunci când mănânci sănătos, îți menții în stare bună funcțiile organismului. Astfel, celulele corpului vor putea fi protejate de dăunătorii din mediu, împiedicând apariția unor boli. Intarirea sistemului imunitar este esențială, deoarece crește capacitatea organismului de a se apăra de virusuri, bacterii și paraziți.

 

Totodată, pe lângă ceea ce mănânci, este important și momentul în care faci acest lucru. Încearcă să îți formezi obiceiuri de consum de care să ții cont zilnic. Mănâncă la aceleași ore și evită cinele târzii. Oamenii de știință susțin că dacă nu mănânci aproape de ora de culcare, ci aștepți cel puțin 120 de minute după ce ai cinat, te vei bucura de un somn mai bun. Calitatea somnului poate afecta funcționarea sistemului imunitar, de aceea este important să ai parte de odihnă suficientă și să eviți factorii disturbatori.

Sport în fiecare zi

Medicii recomandă cel puțin 30 de minute de activități zilnice în fiecare zi, pentru a avea un stil de viață sănătos. Atât antrenamentele de la sala de fitness, cât și plimbările prin parc ori exercițiile fizice realizate acasă aduc multiple beneficii organismului.

 

Pe lângă faptul că vei reuși să te menții într-o formă fizică bună, îți vei ajuta organismul să rămână sănătos, prevenind dezvoltarea numeroaselor boli, dar și să îți păstrezi mintea ascuțită. Există numeroase boli care, de-a lungul anilor, au fost asociate cu lipsa activității fizice. Persoanele sedentare sunt mai predispuse la a dezvolta cancer de sân, boli cardiovasculare, diabet de tip 2 sau boli psihice. Pentru că activitățile fizice reduc nivelul de stres, anxietate, depresie și îmbunătățesc funcțiile cognitive, este recomandat să fie practicate în fiecare zi.

Momente de relaxare constante

Stresul afectează timpul de reacție al sistemului imunitar și poate fi un factor de risc pentru numeroase afecțiuni, printre care bolile cardiovasculare, depresia și unele forme de cancer. Pentru a-ți păstra mintea ascuțită și sănătatea creierului intactă, ai nevoie să te relaxezi. Oboseala slăbește organismul și împiedică regenerarea acestuia după perioade mai aglomerate. De aceea, indiferent de cât de încărcat ai avea programul, este vital să găsești timp și pentru relaxare. Cititul unui cărți, vizionarea unui film, gătitul și shopping-ul sunt doar câteva dintre activitățile care te ajută să te detașezi de probleme, să elimini gândurile negative și să te relaxezi.

 

Sportul, dieta potrivită și momentele de relaxare te ajută să îți menții sănătatea fizică și psihică și să te bucuri din plin de fiecare moment al vieții.

Sursă foto: wavebreakmedia/ Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.