Cum s-ar putea relua activitatea în România potrivit profesorului Alexandru Rafila

Alexandru Rafila FOTO: Antena3.ro
Alexandru Rafila FOTO: Antena3.ro

Specialiștii în sănătate estimează că vârful epidemiei de coronavirus în România va fi atins săptămâna viitoare, când s-ar putea ajunge la un număr de îmbolnăviri cuprins între 12.000 și 14.000 de cazuri.

Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, spune că este momentul în care să se discute o strategie coerentă de reluare a activității. Acesta spune că există mai multe criterii care trebuie luate în considerare, printre care și o scădere susținută a numărului de cazuri noi, care trebuie să se întâmple într-o perioadă de minim 7-10 zile. De asemenea, trebuie ținut cont și de criteriile de natură economică.

„Se poate lua o decizie care nu trebuie să fie neapărat extinsă la nivel național, dar măcar la nivel local pentru județele care întrunesc criterii de admisibilitate, să se poată ridica o parte măsuri. Asta depinde de guvern, cum gândește să facă acest lucru, dar ar fi bine ca din timp să facem o strategie, mai ales că există un document de poziție al Comisiei Europene în acest sens.

Măsurile trebuie armonizate cu cele din alte state. Noi trebuie să avem o strategie discutată, evaluată, cunoscută de toată lumea. Unele dintre problemele cu care încă ne confruntăm este lipsa de uniformitate a deciziilor de la nivel central sau local, ori lucrul ăsta trebuie articulat să avem un rezultat optim”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi24.

Alexandru Rafila a mai spus ieri că și în România, la fel ca în Spania, ar trebuie gândită o relaxare a restricțiilor astfel încât copii să poată lua aer curat. Însă, acest lucru să nu se întâmple ca în Spania, de pe 27 aprilie, pentru că evoluția epidemiei în țara noastră are un decalaj de circa 3 săptămâni față de țara iberică: „15 mai este o dată mai rezonabilă pentru Români”.