Fără mituri. Cum reduci la jumătate factura la curent

banibec
Sursa foto: arhivafoto.ro

Un computer tip desktop care merge non-stop consumă peste 100 kW într-o lună, ceea ce îl face un dușman neștiut al consumatorului și un aliat de nădejde al furnizorilor de electricitate. În bani, acest consum înseamnă 53 de lei.

Dacă faci un calcul logic, mai bine ar fi să îți iei un laptop în rate. Și asta pentru că un laptop consumă vreo 15 kWh, iar restul de bani ți-ar acoperi rata.

În continuare, oferim un scurt ghid pentru scăderea facturii la curent. În afară de rezultatul economic, obținem și unul ecologic – desigur. 

Becuri economice

Vorbim de becurile economice fluorescente, denumite comercial CFL (de la Compact Fluorescent Lamp). Economia de energie este de aproximativ 50-60% față de becurile cu incandescență. Dezavantajul major este prețul inițial al acestor becuri, dar îți recuperezi investiția în câteva luni de la montarea lor în locuință. Un mare avantaj este că aceste CFL-uri nu se încălzesc.

Trebuie să știți că lumina oferită de un bec economic de 15W echivalează cu cea oferită de un bec cu incandescență de 75W. Prețul unui astfel de bec economic pornește de la circa 12 lei. Sfatul nostru este să plătiți cu  1 sau 2 lei mai mult și să cumpărați becuri cu durata mai îndelungată de funcționare (căutați pe etichetă 8.000 sau 10.000 de ore de funcționare). De regulă, cele mai ieftine sunt cele cu 3.000 de ore de funcționare.

Nu sunt puțini cei care spun că sunt deranjați că becurile economice nu oferă acea lumină caldă oferită de becurile cu incandescență. Însă, trebuie să știți că există CFL-uri cu lumină caldă. Trebuie doar să căutați pe eticheta mențiunea „Warm Light”.

Lămpi cu senzori de mișcare

Sunt foarte utile la intrările în locuințe, pe holuri sau în zona scărilor. Senzorii observă când cineva se apropie, iar lămpile se aprind. Pentru locuințele din zona rurală, sunt foarte utili și senzorii cu crepuscul. Un astfel de senzor permite aprinderea automată a becurilor dintr-un montaj, odată cu lăsarea întunericului.

Aparatele electrice

Chiar și în stand-by, aparatele consumă destul de mult. Vorbim aici în principal de televizor și monitorul de computer, pe care avem obiceiul să le lăsăm de multe ori în stand-by. Trebuie să știi că televizoarele și monitoarele CRT consumă mai mult decât cele LCD.

De exemplu, un computer cu monitor LCR consumă circa 2.25 kWh, pe când unul cu monitor CRT – 2.7kWh.

Electrocasnice

Un frigider clasa A consumă circa 1kWh, așadar mai mult de jumătate din consumul unui computer desktop. Asta în timp ce un frigider cu o vechime de peste 10 ani (celebrele Fram și Arcticurile vechi) trec lejer de 1.5 kWh, ca să nu mai pomenim de desele ocazii în care există probleme cu termostatul. Trebuie să ai în vedere că fierul de călcat consumă enorm. Ca să încercăm o comparație, un fier de călcat consumă, într-o oră de funcționare, cam cât consumă 5-6 computere în aceeași unitate de timp.

Panouri solare

Boilerul este un mare consumator de energie electrică. Panourile solare pentru obținerea de apă caldă menajeră nu sunt atât de scumpe (câteva mii de lei pentru o casă de 100 mp locuibili). Ai la îndemână și un ajutor important acordat de statul român, prin programul CASA VERDE.

În cazul panourilor solare, statul acordă ajutoare de până la 6.000 de lei. Trebuie să fii proprietar sau coproprietar al imobilului pe care vrei să îl dotezi cu panouri solare. Înainte de a te gândi la birocrație și să-ți pierzi curajul, aruncă o privire pe ghidul de finanțare, apoi pe cererea de finanțare și, într-un final, completează declarația pe propria răspunderi. Găsești aceste documente AICI.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version