Cum reduci costurile energetice fără diminuarea confortului

Costurile energetice au crescut și, foarte probabil, vor continua să crească. Suntem într-o perioadă de tranziție, amplificată și de contextul social și politic, de la sursele clasice de energie la cele neconvenționale, iar acest fapt adaugă un efort financiar suplimentar pe bugetele familiale. Deși nu sunt neapărat facile, există soluții care pot reduce costurile energetice fără  diminuarea confortului. Cele mai multe dintre acestea se pot aplica atât locuințelor individuale, dar și celor din condominiuri.   

Surse alternative

Alegerea unor surse alternative de energie implică investiții. Dar ca orice investiție, aceasta trebuie raportată nu la costurile legate de implementare, ci la randamentul pe care îl oferă și la intervalul de timp în care se obține amortizarea acesteia. Dacă în aceasta ecuație se introduc și aspecte care țin de confort, atunci imaginea este completă. 

Una dintre cele mai eficiente investiții care pot genera reducerea costurilor energetice cu sume importante și pe termen lung, ceea ce duce la amortizarea rapidă a cheltuielilor, o reprezintă

panourile solare care pot fi montate pe acoperiș, atât pe locuințele individuale, cât și pe terasa blocurilor, dar și la nivelul solului. Acestea oferă cel puțin două treimi din an necesarul de apă caldă menajeră și pot contribui inclusiv la sistemul de încălzire sau pot produce energie electrică. 

Montarea și întreținerea acestora este ușoară, iar beneficiile pe termen lung sunt extraordinare pentru că toate tipurile de panouri solare sunt durabile. 

Izolarea termică eficientă

Circa 30% din schimburile termice, iarna și vara, între mediul interior al locuinței și cel exterior se produc prin pereți. În consecință, izolarea termică eficientă este una dintre soluțiile care pot reduce substanțial costurile energetice. O izolare bună a locuinței poate aduce un confort sporit atât în sezonul rece, dar și în sezonul cald, ceea ce aduce beneficii financiare pe tot parcursul anului. 

Utilizarea unor materiale de calitate și montarea lor corectă sunt condiții necesare. În felul acesta sunt înlăturate eventualele dezavantaje (risc de umezeală în interior, infestarea izolației cu dăunători și altele). 

Eficiență energetică 

Termenul de eficiență energetică descrie calitatea unor aparate și se referă la nivelul consumului de energie al acestora. Simplul fapt de a lua în calcul eficiența energetică a fiecărui dispozitiv pe care-l folosim, de la bec, la TV, de la frigider la mașina de spălat, contribuie la reducerea costurilor energetice totale ale familiei. 

A lua în calcul mereu randamentul energetic al tuturor dispozitivelor, aparatelor și electrocasnicelor care funcționează cu energie electrică contribuie la eficiența energetică a casei și la facturi mai mici, fără ca acesta să ducă la pierderea confortului necesar și firesc pentru omul modern. 

Ca regulă generală, cele mai eficiente în ceea ce privește consumul de energie electrică sunt cele din clasa A, în timp ce pentru unele clasa eficienței maxime este B. Evitarea consumatorilor de energie electrică din clasele C, D, E, F, G atunci când acestea intră în categoria celor cu impact energetic mare (există o diferență majoră între un frigider cu o clasă energetică slabă și un uscător de păr, primul va funcționa non-stop, al doilea pentru puțin timp și doar ocazional), va diminua mult costurile pentru energia electrică ale locuinței. 

Alte două soluții simple

Reducerea costurilor merge mână în mână cu randamentul energetic, despre care am vorbit, dar și cu un consum rațional de energie – indiferent dacă este vorba despre curent electric, gaz sau alte tipuri de combustibil. Pentru a ne degreva de grija unul consum rațional, care tradus în termeni foarte simpli înseamnă „stinge lumina din camera în camera din care pleci”, putem transfera acesta sarcină către două dispozitive foarte simple. 

  1. Primul este termostatul care setat corect, raportat la nevoi, poate oferi o reducere a costurile chiar și cu până la 50%, eficientizând la maximum posibil consumul. 
  1. Al doilea dispozitiv este senzorul de mișcare care poate fi utilizat atât în interiorul, cât și în exteriorul locuinței, oferind substanțiale reduceri la consumul de energie, fără diminuarea confortului și a siguranței. 

Secretul unei strategii eficiente de reducere a costurilor energetice este de a gândi în perspectivă și a lua acum unele decizii care să sporească rentabilitatea consumului de energie din locuință, indiferent dacă este una individuală, unde necesarul este mereu mai mare, sau un apartament într-un bloc, pentru mult timp de acum înainte. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: