Cum recunoști roșiile crescute cu multe chimicale periculoase

FOTO: Captură video Youtube/Adevarul
FOTO: Captură video Youtube/Adevarul

Pe tarabele cu roșii domină un sortiment cu țugui. În ultimii ani, roșiile țuguiate au fost subiectul unor controverse legate de cât de sănătoase sunt.

În timp ce unii fermieri care le vând spun că ele sunt un soi bulgăresc timpuriu, specialiștii spun că țuguiul poate fi un semn că au fost forțate să se coacă mai rapid cu diferite chimicale.

Potrivit cercetătorului Costel Vânătoru, de la Stațiunea de Cecetare pentru Legumicultură Buzău, citat de adevarul.ro, sunt foarte puține soiuri de cultură care produc acest mucron. „Practic este un caracter de soi, așa cum este la Prekos, dar trebuie știut că cele care au țugui foarte pronunțat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forțată a fructelor”, a spus cercetătorul, pentru adevarul.ro.

Specialiștii în horticultură au motive întemeiate să creadă că cele mai multe roșii cu această trăsătură provin din solariile sau grădinile unor legumicultori care recurs pentru grăbirea coacerii cu substanțe controversate, precum Ethrel sau 2,4D, interzise pentru că erau folosite excesiv.

„Se stropeşte planta sau se aplică la codiţă cu un tampon cu vată îmbibată în aceste substanţe. Acolo unde este aplicat Ethrel sau 2,4D, se producea o strangulare ce blochează alimentarea cu substanţe nutritive, cu hrană, a plantei, opreşte fructul din creşetere şi grăbeşte coacerea. Se practică, din păcate, pentru a prinde preţ, să valorifice mai devreme recolta”, spune cercetătorul Costel Vânătoru.

Există și câteva diferențe între o roșie crescută natural și una forțată. „La o primă vedere, într-o roşie maturată forţat se observă un cep de lemn foarte pronunţat, nematurat. La consum, trebuie eliminat acest ţesut, pentru că nu e comestibil.

De asemenea, în roşia secţionată se vede un ţesut diferit, verzui, în care nu prea găseşti seminţe, pentru că nu au timp să se dezvolte. Mai apar mici firişoare verzui, semn că s-au folosit divere soluţii de forţare”, declară Costel Vânătoru.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.