Cum putem afla dacă am fost infectați cu coronavirus

FOTO: OrnaW/Pixabay.com
FOTO: OrnaW/Pixabay.com

Dacă testele de depistare a celor infectați cu COVID-19 se fac, încă, într-un ritm destul de lent în România, în țările occidentale se lucrează de zor la un test de anticorpi, care să identifice persoanele care au avut virusul, dar s-au vindecat.

Medicii americani William Hillmann și David Buchholz au răspuns, pentru ziarul britanic The Guardian, unor întrebări despre virusul care a dus la blocarea aproape completă a activității în cea mai mare parte a lumii.

Simptomele COVID-19 sunt foarte variate, iar William Hillmann susține că în acest moment nu există un test care să arate dacă o persoană a fost infectat în trecut și s-a vindecat.

”Dezvoltăm testele de anticorpi, însă acestea nu sunt încă gata pentru utilizare în masă. În prezent, singura metodă de a afla dacă ai avut coronavirus este să fi testat în timp ce ești infectat”, a spus medicul american.

”Coronavirus are un spectru larg de simptome, de la oameni infectați complet asimptomatici, la simptome ușoare, asemănătoare celor asociate cu răcelile banale, cu gripele sezoniere, la cele severe, care necesită terapie intensivă din cauza problemelor grave de respirație”, a mai spus Hillman.

Un studiu realizat în Islanda, unde a fost testată o parte importantă a populației, a arătat că jumătate dintre cei testați pozitiv nu aveau niciun simptom.

”Persoanele asimptomatice sunt, totuși, contagioase. Nu știm cât timp, pentru că asiptomaticii sunt foarte greu de monitorizat”, a adăugat cercetătorul american.

De asemenea, specialiștii din SUA, spun că ”nu este nicio dovadă că o persoană a luat virusul de mai multe ori”. ”O persoană cu un sistem imunitar normal care poate reacționa la prezența virusului poate deveni imun pentru o perioadă de cel puțin un an, poate chiar mai mult, în unele cazuri pentru toată viața”, a explicat David Buchholz.