Cum prelungești durata de viață a laptopului: 4 trucuri utile

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/gya5Dr6XldI

Chiar dacă par rezistente pentru mult timp și în orice condiții de utilizare, laptopurile sunt dispozitive care trebuie folosite cu grijă și întreținute în mod corespunzător, pentru a fi folosite o perioadă îndelungată, la capacitate maximă. 

Cum poate fi prelungită durata de viata a laptopului favorit? Urmărește rândurile de mai jos pentru a descoperi trucurile potrivite în acest sens.

Curățarea periodică

Praful care tinde să se depună în interiorul laptopului blochează ventilatoarele, suprafețele de răcire și gurile de aerisire, împiedicând astfel circulația normală a aerului, care ajută la răcirea eficientă a componentelor. Dacă nu ai abilități tehnice sau pur și simplu nu ești sigur că poți deschide laptopul să-l cureți în interior în mod corespunzător, este bine sa apelezi la un service specializat, cel puțin o dată pe an, pentru această operațiune esențială de mentenanță.

O altă componentă care tinde să acumuleze murdărie este ecranul laptopului, în special la acele dispozitive ale căror ecrane au încorporată și funcția tactilă. În mod uzual, pentru curățarea acestei suprafețe se utilizează un gel de curățare monitoare care se aplică pe un material textil moale pentru a curăța eficient, prin simplă atingere, fără să fie necesară apăsarea puternică pe suprafețe. Pentru a preveni  zgârierea ecranului, se recomandă montarea unei folii de protecție din sticlă securizată.

Chiar dacă multe dintre laptopurile moderne sunt dotate cu tastatură proiectată special să nu permită acumularea de impurități, se impune periodic curățarea ei cu un aspirator sau o perie fină.

Asigurarea unei răciri adecvate

Un laptop grupează componente electronice funcționale într-un spațiu redus, de aceea oricât de bine este proiectată răcirea pasivă sau activă și oricât de eficiente sunt materialele utilizate pentru disiparea căldurii, este necesar să utilizezi în mod corespunzător acest device, ca să-i prelungești perioada de funcționare adecvată.

Astfel, este contraindicat să așezi laptopul pe o suprafață ce împiedică evacuarea căldurii, de exemplu materialele textile. Este recomandat să amplasezi laptopul pe o măsuță sau pe un suport special, atunci când nu lucrezi la birou. Dacă bugetul îți permite, utilizează laptopul doar așezat pe un suport care să-i asigure o ventilare constantă – găsești la firmele de accesorii IT o gamă largă de produse care să-ți ofere această facilitate.

Utilizarea încărcătorului original

Posibilitatea de a folosi mufa USB-C pentru alimentarea și încărcarea laptopului a indus multor utilizatori ideea că pot utiliza cam orice dispozitiv de încărcare ce are atașat un cablu compatibil. Nimic mai eronat! Fiecare producător are propriile standarde în ceea ce privește tensiunea de alimentare și fluxul de energie electrică. În aceste condiții, utilizarea unui alt încărcător decât cel original înseamnă un risc semnificativ de deteriorare a bateriei și a componentelor electronice de pe placa de bază care gestionează procesul de alimentare cu energie. Cu alte cuvinte, dacă folosești alt încărcător decât cel original sau unul perfect compatibil, riști să deteriorezi laptopul.

Întreținerea sistemului de operare

Dincolo de protecția integrității fizice a laptopului, este absolut necesară și întreținerea sistemului de operare, indiferent că vorbim de Windows, MacOS sau orice variantă de Linux.

Poți menține în forma maximă sistemul de operare al laptopului tău în primul rând prin instalarea tuturor update-urilor și patch-urilor pe care producătorul le pune la dispoziția utilizatorilor. În al doilea rând, o soluție antivirus este esențială, într-o lume a internetului plină de atacatori cibernetici. Cât despre aplicațiile software ce urmează a fi instalate pe laptop, este bine să le achiziționezi din surse oficiale, de la distribuitorii de soluții software autorizați. Instalarea de programe piratate nu este decât o iluzie că poți avea acces gratuit la programe premium, iar riscurile de defecțiuni în softul laptopului sunt mari.

În concluzie, utilizarea prudentă a dispozitivului și asigurarea unei mentenanțe periodice sunt condițiile minimale care, dacă sunt îndeplinite, asigură în mod cert o perioadă de folosință îndelungată a unui laptop. Aplică aceste reguli, pentru a te bucura de o experiență de utilizare cat mai plăcută și sigură a echipamentelor IT pe care le utilizezi în fiecare zi. 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.