Cum poți proteja mediul înconjurător simplu și eficient

Sursă foto: Lightspring/ Shutterstock

Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari amenințări asupra mediului înconjurător. Încălzirea globală are efecte negative asupra vieții marine, iar rezervele de hrană ale omenirii au de suferit.

 

În ultimii ani, în întreaga lume au avut loc numeroase manifestări pentru acțiune climatică, astfel încât să crească gradul de conștientizare a problemelor cu care se confruntă mediul înconjurător. Fiecare om poate să își aducă contribuția și să protejeze mediul prin acțiunile zilnice: de la folosirea mijloacelor alternative de transport până la amenajarea unei case eco-friendly.

Mijloace de transport prietenoase cu mediul

Pentru a reduce poluarea cauzată de traficul rutier, autoritățile din multe orașe de pe glob au încercat să adopte măsuri eficiente. De pildă, în Pontevedra, din Spania, traficul a fost interzis în centrul orașului, iar în celelalte zone se circulă respectând anumite reguli stricte. Trei sferturi dintre călătoriile zilnice sunt făcute cu bicicleta, astfel că traficul rutier a fost redus cu 97% în ultimii ani.

 

Și în Amsterdam principalul mijloc de transport îl reprezintă bicicleta. Capitala Olandei a fost printre primele orașe care au luat măsuri de sustenabilitate, printre acestea numărându-se și amplasarea multor puncte de reîncărcare a mașinilor electrice.

 

În România, situația nu stă la fel de bine ca în alte state, iar traficul rutier reprezintă încă o sursă importantă de poluare. Potrivit clasamentului Global Congestion Impact, București este orașul cu cel mai aglomerat trafic din lume. Anual, șoferii pierd 134 de ore în aglomerația din oraș.

 

Pentru a reduce poluarea cauzată de transportul cu mașinile personale în marile orașe, Ministerul Mediului a lansat campania Vinerea Verde. Sub sloganul „STOP! Azi maşina stă pe loc!“, această campanie încurajează utilizarea transportului alternativ în ziua de vineri. Astfel, românii sunt invitați să aleagă mijloace mai puțin poluante, precum trotinete, biciclete, transportul în comun ori să meargă pe jos.

Case eco-friendly

În ultima perioadă, construirea sau amenajarea unei locuințe eco-friendly a devenit o prioritate pentru mulți români. Astfel, nu doar că protejează mediul înconjurător, dar, în timp, economisesc bani. Cu toate că amenajarea unei astfel de case poate fi mai costisitoare, investiția se amortizează în timp.

 

Panourile solare fotovoltaice, cuplate cu o pompă de căldură modernă, încălzesc și răcesc locuința fără niciun cost. Pompele de căldură folosesc energia din aer sau din sol pentru a crește sau a scădea temperatura din camere. Sunt eficiente și prietenoase cu mediul înconjurător. De asemenea, turbinele eoliene sunt utile pentru locuințele situate în zone cu presiune a vântului.

 

Cât despre limitarea consumului de apă, una dintre soluțiile de economisire este instalarea toaletelor dual flush. Datorită acestui sistem, peste 80% din consumul de apă pentru toaletă este economisit.

 

Instalarea unor ferestre și uși de calitate, care să nu permită aerului să circule, izolarea locuinței și deconectarea dispozitivelor electronice când nu sunt folosite reprezintă, de asemenea, măsuri eficiente pentru protejarea mediului înconjurător.

 

Fiecare acțiune întreprinsă de om poate avea efecte negative asupra mediului înconjurător. De pildă, shopping-ul compulsiv ar trebui evitat. În schimb, reciclarea hainelor este o soluție utilă pentru protejarea mediului. Totodată, pentru că milioane de tone de mâncare sunt risipite anual în toată lumea, ar fi bine ca fiecare familie să fie mai atentă în privința consumului și depozitării hranei.

Sursă foto: Lightspring/ Shutterstock

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.