Cum poți mina Bitcoin – pe înțelesul tuturor

Foto: Pixabay

Minatul de Bitcoin este procesul prin care noi astfel de criptomonedă intră în circulație, însă este și o componentă vitală a mentenaței și dezvoltării întregului sistem blockchain.

Minatul de Bitcoin nu este pentru oricine. Este un proces greoi, scump și care oferă recompense destul de rar. Chiar și așa, există și avantaje, iar dacă sunteți o persoană pasionată de tehnologie, această activitate vi s-ar putea potrivi.

Chiar și așa, înainte de a investi timp și bani în echipamente, ar trebui să știți câteva lucruri de bază.

Dacă minezi Bitcoin poți câștiga această valută virtuală fără să o cumperi.

Cum poți mina Bitcoin

Minerii primesc Bitcoin drept recompensa pentru finalizarea unui ”bloc” de tranzacții verificate, care apoi sunt adăugate în blockchain.

Minerul care reușește primul să descopere o soluție la problemă este cel care va fi recompensat cu Bitcoin.

Pentru a lua parte la efortul de legitimizare și monitorizare a tranzacțiilor cu Bitcoin, sunt necesare câteva echipamente tehnice destul de scumpe: fie un GPU – o unitate de procesare grafică – sau un circuit integrat special produs pentru o anumită aplicație (ASIC).

Pentru a obține un bitcoin, un miner trebuie să verifice 1MB de tranzacții (n.r. – partea ușoară a meseriei), dar și să fie primul care ajunge la răspunsul corect al problemei numerice (n.r. – partea care ține de noroc).

Vrei să cumperi criptomonede? Cele 7 lucruri pe care trebuie să le știi

În esență, un miner de Bitcoin trebuie să ajungă primul la soluția problemei – care este un număr hexadecimal de 64 de cifre. Partea dificilă este că sunt trilioane de combinații posibile, iar pentru a ajunge primul la soluție este nevoie de aparate cu o putere de calcul uriașă.

Mai mult, minatul de Bitcoin se va încheia atunci când numărul acestora va ajunge la 21 de milioane, această limitare fiind stabilită în protocolul cryptomonedei.

Acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil, în preajma anului 2140. În prezent sunt in circulație peste 18.5 milioane de Bitcoin, iar fiecare valorează peste 40.000 de dolari.