Cum poți ajunge milionar până la 30 de ani. 5 sfaturi pentru tineri de la cei mai bogați oameni ai lumii

Sursa foto: Shutterstock/ Copyright: By mavo
Sursa foto: Shutterstock/ Copyright: By mavo

Pentru mulți tineri studenți sau proaspăt absolvenți de facultate, ”cum să faci primul milion de euro” e doar un titlu de articol apărut pe ecranul telefonului într-un drum cu metroul până în Grozăvești.

Dincolo de Facebook, prezentul îi împarte între chirie, facturi și o slujbă cu jumătate de normă din care speră că experiența strânsă va fi suficientă cât să-și facă loc cu adevărat pe piața muncii, în viitorul apropiat. Într-un moment în care competiția este acerbă, orice învățătură poate fi un avantaj. Și cum poți obține cele mai bune sfaturi, dacă nu din partea celor mai de succes oameni de afaceri ai lumii în prezent?

5 sfaturi pentru tineri de la cei mai bogați oameni ai lumii

  1. Trebuie să investești ca să câștigi

Curajul e unul dintre cele mai importante aspecte atunci când ești la început. Multe idei de afaceri dispar fără să fi fost așternute vreodată pe o pagină A4. O idee nouă înseamnă o investiție, fie că vorbim despre timp, resurse financiare sau multă energie. Așa cum spune, potrivit publicației americane Addicted2Success, și Jack Dorsei, unul dintre co-fondatorii Twitter, ajuns în prezent la 40 ani și o avere de peste 2 miliarde de dolari: ”Cel mai important și cel mai greu lucru de făcut este să începi. Ai atâtea idei, vezi că toată lumea are idei, dar modul cum o execuți, cum construiești această idee și cum reușești să îi atragi pe alții să te ajute cu ea, astea sunt lucrurile importante. Asta este cea mai mare provocare. Să îți scoți ideea din cap, să o desenezi, să discuți despre ea și să o programezi, dacă ești programator”, declară acesta. Un exemplu de succes în România este și Iustin Paraschiv, cel mai tânăr milionar român: ”La început, am investit doar 15 milioane de lei vechi. M-am ocupat de închirieri de depozite, la mai multe centre logistice, apoi am început să iau legătura cu toate fabricile de mezeluri din țară, am cumpărat mașini și am reușit să-mi creez o bază de clienții”, declară Iustin Paraschiv, pentru Capital.

  1. ”Să termini la timp este mereu mai bine decât să fie perfect”

Pentru Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, cu o avere de 71,1 miliarde de dolari acumulată până la vârsta de 33 de ani, cea mai importantă lecție de predat tinerilor este cea a respectării termenelor limită față de clienți. Pentru că fiecare persoană pe care ajungi să o cunoști are potențialul de a deveni într-o zi cel mai important client pe care l-ai putea avea, seriozitatea este un element cheie de care va depinde în mare măsură afacerea ta. Conform lui Mark Zuckerberg, perfecțiunea este bună doar dacă vine în timp util.

  1. Adaptează-te mereu

Li Ka-shing, unul dintre cei mai bogați oameni din Asia, cu o avere evaluată în luna septembrie a acestui an la 34,2 miliarde de dolari, susține că rețeta succesului este contactul permanent cu noutățile din societate, indiferent de domeniul de activitate al afacerii tale. ”Arta unui management bun stă în capacitatea de a accepta schimbarea și abilitatea de a împăca mentalitatea nouă cu cea tradițională”, explică Li Ka-shing, potrivit Forbes.com.

  1. ”Iubește ceea ce faci”

Pentru Jeff Bezos, directorul Amazon, cu o avere de 82,4 miliarde de dolari, pasiunea este principalul criteriu de măsurare a succesului în afaceri. Bezos explică: ”De fiecare dată când cumpăr o companie, mă întreb dacă cel care o conduce este un misionar sau un mercenar. Pentru că misionarul construiește produsul și proiectul din dragoste față de client, el iubește produsul. În schimb, mercenarul construiește compania ca să scoată bani de pe urma ei. Unul dintre marile paradoxuri este că misionarii vor ajunge într-un final să câștige mai mult decât mercenarii. Așa că sfatul meu este să te apuci de ceva care te pasionează”.

  1. Luptă-te pentru ideea ta

În 1999, la vârsta de 25 de ani, Larry Page, fondatorul Google, reușea să facă primul său milion de dolari. În prezent, acesta are o avere de 46,2 miliarde de dolari și o singură lecție pentru orice tânăr care speră să dea lovitura în lumea afacerilor: ”Știu că sună ca o nebunie, dar atâta timp cât nimeni nu este atât de nebun să facă asta, înseamnă că ai o competiție redusă”. Pe scurt, ai încredere în ideile tale.

Muncă, inovație, seriozitate, pasiune, perseverență. Așa arată, pe scurt, cele 5 lecții ale marilor miliardari ai lumii, pe care orice tânăr ar trebui să le învețe înainte să viseze la succesul în afaceri.

Sursa foto: Shutterstock/ Copyright: By mavo

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.