Cum pot scăpa de amendă șoferii care circulă fără rovinietă

Șoferii care circulă fără rovinietă pot scăpa de amenzi. Foto: Pixabay

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prescrie sancțiunea de conducere fără rovinietă, dacă șoferul nu este informat într-o perioadă anume de timp.

Astfel, conducătorii care sunt prinși circulând fără rovinietă, însă nu înștiințați într-o perioadă de patru luni, nu mai pot fi sancționați.

Mai mult, conducătorii auto nu mai pot fi sancționați în intervalul cuprins de la data săvârșirii contravenției și până la data comunicării acesteia.

De asemenea, noua lege prevede că procesul verbal nu mai trebuie însoțit de fotografii doveditoare, eliminând o neclaritate care a dus la multe situații contradictorii. Instanțele obișnuiau să interpreteze în mod diferit situații reclamate de șoferi care primeau amenzi repetate în lipsa rovinietei.

Conform legii, şoferul prins fără rovinietă poate fi amendat o singură dată până în momentul transmiterii procesului verbal de constatare a contravenţiei.

Legea nu a intrat încă în vigoare. Acest lucru se va întâmpla la șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 6 februarie, în calitate de for decizional, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege care modifică art. 9 din OUG 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi trecere pe drumurile naţionale a rovinietei.

Amenda pentru lipsa rovinietei este între 250 şi 4.500 de lei, în funcţie de tipul vehiculului. Dacă amenda contravenţională se achită în termen de cel mult 48 de ore de la data comunicării procesului verbal de constatare a contravenţiei şi a înştiinţării de plată, contravenientul poate achita jumătate din valoarea amenzii.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.