Cum pot obține românii din străinătate până la 40.000 de euro pentru afaceri în țară

Fonduri europene afaceri mici
Idei de afaceri mici și profitabile în anul 2018. Foto: Jeff Eaton / Flickr

Românii care trăiesc peste hotare și vor să revină în România să își deschidă o afacere se pot înscrie în programul Diaspora StartUp.

Acest program pune la bătaie trei proiecte de până la 40.000 de euro, care vor fi desemnate după o jurizare a fundației CAESAR. Banii sunt nerambursabili.

„Fundația CAESAR anunță lansarea înscrierilor pentru trei proiecte ‘Diaspora StartUp’, finanțate din fonduri europene disponibile prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 3 ‘Locuri de muncă pentru toți’. Fiecare proiect eligibil, selectat drept câștigător, va beneficia de o finanțare nerambursabilă de până la 40.000 de euro (co-finanțare zero). Programul se adresează cetățenilor români cu vârsta minimă de 18 ani, care au locuit peste hotare în ultimele 12 luni și doresc să-și deschidă o afacere în țară”, se precizează într-un comunicat.

Candidații trebuie să aibă studii sau experiență în străinătate în domeniul în care intenționează să își deschidă afacerea. Programul nu vizează sectorul agricol și nici regiunea de dezvoltare București-Ilfov.

Fiecare proiect trebuie să fie implementat în cel mult 36 de luni. Fundația CAESAR a anunțat că va oferi informații despre programul său în perioada următoare. Primele evenimente dedicate acestei măsuri vor avea loc în centre importante ale diasporei românești: Londra, Paris, Berlin sau Bruxelles. Programul este deschis tuturor cetățenilor români eligibili.

Pe lângă cei 40.000 de euro nerambursabili, beneficiarii vor avea parte de servicii juridice pentru înființarea firmelor, formare online în domeniul antreprenoriatului, consiliere, sprijin și mentorat pentru toate persoanele selectate în vedere înființării firmelor.

Fundația CAESAR — Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români – își dorește dezvoltarea economică și consolidarea democratică a României.

Vă puteți înscrie pentru prima etapă de evaluare prin completarea acestui formular.

Mai multe detalii despre Diaspora StartUp găsiți aici.