Cum pot evita izolarea sau carantina românii care vin din alte state europene

Aeroport Avram Iancu din Cluj Napoca (airportcluj.ro)
Aeroport Avram Iancu din Cluj Napoca (airportcluj.ro)

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis că persoanele care vin din Uniunea Europeană în România să nu intre în izolare sau în carantină dacă rata de îmbolnăvire cu COVID-19 e mai mică sau egală cu cea din România.

Astfel, criteriul pe baza căruia se face exceptarea de la măsurile de izolare și carantină este reprezentat de ”rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori”. Aceasta trebuie să fie mai mică sau egală față de cea înregistrată în România, în aceeași perioadă.

Lista țărilor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European pentru care persoanele care intră în România sunt exceptate de la izolare și carantinare va fi stabilită de Institutul Național de Sănătate Publică.

Zborurile către țările ajunse pe lista verde vor fi reluate imediat. Lista cu țările exceptate de la măsura izolării sau carantinării va fi publicată săptămânal, se mai precizează în documentul semnat de premierul Ludovic Orban.

Până în prezent, în România, au fost raportate peste 27.000 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, mai puține decât în Elveția, unde cifra se apropie de 32.000, dar mai multe decât Austria – peste 17.000.

Danemarca și Republica Cehă sunt alte două țări care au stăpânit bine evoluția epidemiei, cu 13.000, respecitv 12.000 de cazuri confirmate.

În Norvegia și în Finlanda au fost depistate sub 10.000 de cazuri, în timp ce vecinii bulgari stau și mai bine, cu puțin peste 5.000 de teste pozitive.

Cum arată lista statelor „verzi” în acest moment:

Lista Statelor Exceptate de La Masura de Carantina_30.06 by Andreea Dogar on Scribd