Cum planifici cu succes o vacanță „last minute”

Foto: Shutterstock

Atunci când nu ai apucat să îți faci din timp planuri pentru concediu sau când te simți spontan și vrei să organizezi o călătorie într-un timp foarte scurt, problema bugetului îți poate nărui orice vis de vacanță. De obicei, plecările programate cu câteva zile sau o săptămână în avans îți scot din buzunar mai mulți bani decât dacă ai fi organizat călătoria cu câteva luni înainte.

Există însă mai multe metode prin care poți organiza excursii într-un timp atât de scurt, fără să îți depășești bugetul. Iată care sunt cele mai bune soluții pentru a-ți duce planurile la bun sfârșit și a te bucura de o escapadă cât mai relaxantă:

Fii flexibil în privința destinației și datelor de plecare

Biletul de avion reprezintă una dintre cele mai mari cheltuieli atunci când organizezi o vacanță în străinătate. De aceea, este bine să știi când să cumperi biletele, astfel încât prețul zborului să nu te lase fără bani în cont. De exemplu, duminica este una dintre cele mai scumpe zile din săptămână pentru zborurile de întoarcere. În schimb, dacă poți muta întoarcerea pe luni sau marți, sunt șanse mari să obții un preț foarte avantajos. Poți verifica și calendarul zilelor libere din 2019, astfel încât să vezi dacă nu cumva îți poți lega weekendul de o zi de sărbătoare legală și să nu mai fii nevoit să faci cerere de concediu.

De asemenea, poți găsi oferte de nerefuzat dacă ești flexibil și în ceea ce privește destinația ta de vacanță. Unele locuri populare în rândul turiștilor pe timpul verii pot fi cu mult mai scumpe decât posibilitățile tale financiare. În schimb, poți găsi locuri la fel de frumoase, dar mai puțin aglomerate, unde prețurile îți vor permite să optezi pentru o cazare în centru și să mergi la restaurante fără să spargi pușculița.

Evită ofertele prea bune pentru a fi adevărate

Dacă se întâmplă să dai peste o ofertă care sună prea bine pentru a fi adevărată, probabil chiar așa stau lucrurile. Indiferent că este vorba de o cazare pe care o găsești la prețuri cu mult sub medie sau de un tur organizat pentru a vizita atracțiile turistice, asigură-te întâi că știi pentru ce plătești.

Citește recenziile altor turiști care s-au cazat în locul respectiv, asigură-te că nu vor fi incluse în preț taxe ascunse, precum cea de curățenie sau de stațiune, iar pentru tururile organizate cu ghid citește cu mare atenție ce este inclus în pachetul turistic. În unele cazuri, s-ar putea să descoperi că prețul extrem de mic nu acoperă cheltuieli semnificative, care te-ar duce la un cost final mult mai mare decât te-ai aștepta.

Interesează-te de prețurile de la destinație

În unele țări, prețurile pentru turiști diferă foarte mult de cele pe care le plătesc localnicii. De aceea, este bine să te înarmezi cu răbdare și să cauți din timp câteva prețuri orientative pentru mâncarea de la supermarket, transport, o cină la un restaurant, astfel încât să îți poți organiza mai bine banii de cheltuială. Pe site-uri precum Numbeo îți poți face o idee despre prețurile pe care le vei găsi la destinație și cum sunt acestea în raport cu cele din România. De asemenea, evită capcanele turistice care sunt întotdeauna mult mai scumpe și descoperă restaurante sau cafenele frecventate de localnici, unde prețurile sunt rezonabile și unde vei avea parte de o experiență autentică a locului respectiv.

Stabilește-ți un itinerar flexibil

Dacă ai la dispoziție doar câteva zile pentru a explora locul în care mergi în vacanță, atunci rupe-ți câteva ore pentru a-ți planifica un itinerar și a citi mai multe despre destinația în care urmează să ajungi. S-ar putea să descoperi că unele atracții turistice nu sunt chiar ceea ce te-ai fi așteptat să fie și să decizi să le eviți, dar este posibil și să afli că la o oră de mers cu trenul de localitatea în care te afli vei găsi o bijuterie turistică pe care nu trebuie să o ratezi.

Cu cât te interesezi mai mult despre locul în care vei merge, cu atât ai șanse mai mari ca experiența ta de vacanță să fie una reușită. Iar dacă ai mai multe zile de concediu la dispoziție, atunci nu uita să incluzi și o perioadă de relaxare, în care să nu alergi dintr-un loc în altul. Astfel, te vei bucura din plin de timpul tău liber, vei savura mai mult vacanța și cu siguranță te vei întoarce cu multe amintiri frumoase.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:DavideAngelini

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.