Cum ne protejăm în fața riscurilor, pentru a avea un viitor mai stabil

Foto> Shutterstock

„Incertitudinea este singura certitudine” spune un vechi citat. Este adevărat că niciodată nu putem ști ce ne rezervă ziua de mâine. Însă, tot ceea ce putem face este să ne construim un stil de viață și un stil de gândire care să ne asigure că suntem pregătiți să facem față oricărei situații.

Nevoia de siguranță este una dintre nevoile noastre de bază și ea trebuie clădită din timp, prin tot ceea ce facem zilnic. Iată, în continuare, câteva obiceiuri, sfaturi și acțiuni care te pot ajuta să previi riscurile și să te bucuri de mai multă stabilitate în viața ta. 

Începe cu siguranța fizică 

Știm că în ziua de astăzi se vorbește des despre riscuri care apar la nivelul sănătății. Stresul cotidian, ritmul alert în care se dezvoltă lucrurile, nevoia de a ține pasul cu toate schimbările care apar, lipsa calității somnului, lipsa de mișcare sau alimentația precară, toate acestea pot influența într-un mod mai puțin benefic vitalitatea noastră și nivelul de sănătate. Însă, toți acești factori pot fi combătuți printr-o serie întreagă de obiceiuri și pași simpli. Dacă dorești să adopți un stil de viață mai echilibrat, primul pas pe care îl ai de făcut este să observi care sunt obiceiurile tale din acest moment. Îți poți ține un jurnal sau poți nota în agenda telefonului meniul tău zilnic, cât de multă mișcare faci, câte ore acorzi odihnei, care este nivelul de stres pe care îl resimți în acest moment. Monitorizând toate aceste lucruri vei putea observa și care sunt lucrurile concrete la care ai de lucrat. Setează-ți apoi trei acțiuni noi simple pe care să le faci zilnic în următoarele 3-4 luni și care îți vor îmbunătăți stilul de viață. 

 

Ai grijă de bunurile tale materiale 

Dacă unele riscuri pot fi evitate prin simpla adoptare a unui stil de viață sănătos, există însă și riscuri care sunt mai puțin previzibile, cum ar fi cele naturale: cutremure, inundații, alunecări de teren. În aceste situații, tot ce putem face este să reducem, să diminuăm impactul printr-o acțiune făcută din timp. Încheierea de asigurare locuinta acoperă o serie de riscuri importante: căderea de corpuri pe locuință, furtună, ploaie torențială, inundație, trăsnet, explozie, greutatea stratului de zăpadă, avalanșă, apa de conductă, vandalism, furtul bunurilor, avarii electrice. Avantajul este că, în prezent, ofertele se pot obține chiar și online, fără costuri sau drumuri suplimentare.

 

Alătură-te oamenilor de încredere 

Știm vorba aceea: „unde sunt doi, puterea crește”, așa că și provocările pot fi depășite mai ușor atunci când ești înconjurat de oameni de încredere pe care te poți baza atunci când ai nevoie. Evident că relațiile de prietenie stabile și echilibrate se construiesc în timp și prin implicarea ambelor părți. De asemenea, este important să existe câteva direcții comune: compatibilitatea – să vă simțiți bine împreună; proximitatea – să locuiți relativ aproape, pentru a putea schimba între voi păreri, idei, bunuri; reciprocitatea – să va puteți ajuta, asculta, înțelege și accepta sincer. Partea bună este că prietenia nu are vârstă sau prejudecăți, așa că o poți construi oricând.

 

Acordă atenție stimei de sine

Așa cum este menționat și la începutul articolului, nu putem ști cu exactitate ce urmează în viitorul apropiat. Însă, putem avea certitudinea că, indiferent de situație, ne vom descurca și vom găsi resursele necesare pentru a ieși din impas. De regulă, persoanele care au această credință au o stimă de sine bună și realistă, construită pe baza unor experiențe trecute, și sunt înclinate să vadă mai degrabă soluțiile decât problemele. 

 

Există cu siguranță numeroase modalități prin care putem diminua riscurile. Important este să punem ideile în practică și să acționăm constant. În felul acesta vom reuși ca prin ceea ce facem astăzi să clădim un viitor mai bun pentru noi și cei dragi.  

 

Sursa foto: Shutterstock 

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.