Cum îți alegi un coș de fum pentru casă

FOTO: jarmoluk/Pixabay.com

Coșul de fum la o casă este extrem de important. Acesta ajută la evacuarea fumului și noxelor rezultate după arderea gazelor, a lemnului sau peleților. Practic, atunci când faci lista cu necesarul pentru construirea unei case, trebuie să începi cu o căutarea în oferta cu fose septice ecologice, dacă nu te poți racorda la canalizare, și închei cu alegerea unui coș de fum.  

Coșurile din ceramică, mai rezistente

Există trei tipuri de coșuri de fum populare. Cel din zidărie este cel mai cunoscut. Deși este foarte popular, nu este mai sigur decât alte modele mai moderne. Acest tip de horn are printre avantaje faptul că mențin zona din jurul unui șemineu mai caldă și elimină fumul eficient.

Însă, foarte important, pot fi afectate foarte tare de coroziune și, evident, durata de viață este mai mică. Și mortarul folosit la îmbinarea zidăriei se poate degrada și pot apărea fisuri. 

Multe case, mai ales din Europa de Vest, au coșuri de fum din ceramică. Acestea au avantajul că nu sunt atacate de acizi corozivi, rezistă la îngheț și autoaprindere. Marele dezavantaj al acestor hornuri este că au un cost de întreținere mai ridicat.

Inox pentru hornuri înalte 

Mai modern este un horn inox. Acestea sunt instalații foarte sigure pentru evacuarea gazelor. Sunt izolate cu vată minerală bazaltică și au o greutate redusă. De asemenea, specialiștii spun că sunt mai ușor de montat și sunt foarte potrivite dacă aveți nevoie de un horn înalt. 

Un alt avantaj este că sunt în diverse dimensiuni și pot fi montate și în afara casei. Au rezistență mare la îngheț și dezgheț, dar și la condens și coroziune. Specialiștii le mai recomandă și pentru că se curăță mult mai ușor decât cele ceramice și din zidărie. 

Nu uitați că un coș de fum profesional și bine montat este foarte important pentru că altfel ți-ar pune în pericol viața și locuința.

Foarte multe dintre incendii apar din cauza coșurilor de fum care sunt fie improvizate, fie construite de oameni care nu sunt specialiști în acest domeniu.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.