Cum își construiesc americanii casele și ce putem învăța de la ei

Cum își construiesc americanii casele. Foto: Shutterstock
Cum își construiesc americanii casele. Foto: Shutterstock

Construcția unei case după modelul românesc poate dura câteva luni bune, în vreme ce americanii au o abordare mai simplă, care ne poate inspira și pe noi.

Visul american include, negreșit, și o casă în suburbii, iar românii au început și ei să aprecieze tot mai mult liniștea din afara orașului și posibilitatea de a-ți începe ziua savurând o cafea în propria curte. Construcția unei case la noi nu este problematică doar din punct de vedere al bugetului, ci și al timpului de execuție, care se poate întinde pe câteva luni bune, în unele cazuri chiar și mai mult de un an. Cum puțină inspirație nu strică niciodată, am analizat cum procedează ei când vine vorba despre construcția unei case și ce modele se pliază și pe nevoile noastre. Iată ce metode am putea pune și noi în aplicare:

  • Nu folosesc mereu structură din cărămidă

În țara noastră cărămida, betonul și mai nou BCA-ul sunt materialele principale utilizate la construcția unei case, însă americanii au o abordare mai practică. Casele lor sunt în general construite fie pe structură din lemn, fie pe astfel de profile metalice, care aproape că înjumătățesc timpul de execuție. Contrar părerilor generale, casele pe structură metalică sau din lemn nu sunt nicidecum firave, dovadă fiind tocmai faptul că astfel de construcții sunt folosite în SUA, acolo unde localnicii se confruntă adesea cu tornade și alte fenomene extreme.

În același timp, casele de acest tip sunt și rezistente în timp – rezistă și peste 100 de ani – dacă sunt utilizate materiale de bună calitate, dacă execuția este bine făcută și dacă sunt bine întreținute. Un mare avantaj al structurilor metalice și din lemn este cel legat de perioada scurtă necesară ridicării casei și gradul de dificultate redus al lucrării. Din acest motiv, casele pe astfel de structuri sunt mai ieftine decât cele din cărămidă, un alt avantaj de luat în calcul.

  • Pereți uşori, din gips-carton

Probabil ai observat în filmele și serialele produse peste Ocean că pereții din casele americanilor par foarte fragili și este de ajuns o lovitură puternică pentru a-i distruge. Ei bine, pereții sunt în majoritatea cazurilor din gips-carton, sau cum spun americanii – drywall.

De cele mai multe ori sunt folosite profile metalice, care sunt umplute cu vată minerală și apoi se aplică plăcile de gips-carton de o parte și de cealaltă a peretelui. Este o manieră mai simplă și mai rapidă de a construi pereții casei, pe care merită să o iei în considerare în construcția propriei locuințe.

  • Lasă loc pentru extindere, dacă este cazul

Un alt aspect pe care îl au în vedere americanii atunci când construiesc o casă este posibilitatea de a o extinde în cazul în care nevoile de spațiu ale familiei cresc. Tocmai pentru că structurile sunt ușoare, extinderea casei este mult mai simplu de făcut decât în cazul unei case din cărămidă.

Este o abordare interesantă, care permite o investiție inițială mai mică. De câte ori nu ai văzut prin țară case din cărămidă de dimensiuni considerabile, începute, dar abandonate de proprietari înainte să fie finalizate din cauză că nu se încadrau în buget? Ei bine, casele concepute după modelul american îți permit să începi cu o construcție mai mică, și, deci, mai ieftină, și să o extinzi în cazul în care este nevoie.

Desigur, casele americane au și dezavantaje, pe care nu trebuie să le omiți. În definitiv, totul se reduce la punerea în balanță a punctelor slabe și a punctelor forte, așa că, înainte să începi construcția, merită să te documentezi cu privire la toate posibilitățile.

Sursa foto: Shutterstock

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.