Cum gătești eficient și faci economii la factura de energie când lucrezi în bucătărie. 10 idei practice

Timpul pe care îl petrecem în bucătărie gătind și pregătind felurile noastre preferate de mâncare nu trebuie să se reflecte neapărat în niște facturi mari la energie electrică.

Există mai multe trucuri și metode pe care le putem aplica pentru a economisi bani în timp ce fierbem o ciorbă sau coacem o budincă.

Iată 10 astfel de idei practice care te vor ajuta să reduci factura la curent electric, fără să renunți la mâncărurile delicioase sau complicate cu care îți place să îi surprinzi pe cei dragi:

1. Începe prin a înlocui toate becurile incandescente din bucătărie cu becuri economice. Acesta este primul pas pe care trebuie să îl faci și totodată una dintre cele mai importante măsuri pe care le poți lua dacă vrei să îți reduci factura la curent.

Spre deosebire de becurile tradiționale, becurile eficiente precum becurile cu halogen, becurile fluorescente compacte (CFL) și becurile LED (diodă emițătoare de lumină) au următoarele avantaje: folosesc cu 25-80% mai puțină energie și au o durată de viață de la 3 până la de 25 de ori mai lungă.

Deși prețul becurilor incandescente este mai mare decât cel al becurilor economice, acestea din urmă te ajută să economisești bani prin durata lor de viață foarte mare. Spre exemplu, dacă un bec tradițional are o durată de viață de 1.000 de ore, unul LED ține până la 25.000 de ore.

becuri LED
Folosește becuri LED. Foto: Jonathan Cohen (Flickr / Creative Commons)

2. Aparatele pe care le folosești în bucătărie sunt și ele la fel de importante precum becurile de iluminat.

Pentru a face economii, este esențial ca electrocasnicele pe care le utilizezi să facă parte dintr-o clasă energetică superioară.

De pildă, o plită cu inducție este mult mai eficientă decât o plită cu gaz. O plită cu inducție folosește curentul electric ca să încălzească direct fundul oalei puse la încălzit (deoarece este încălzită numai baza vasului pentru gătit și nu întreaga plită, nu există riscul de ardere a mâinilor, plita rămânând rece în cea mai mare parte). Timpii de fierbere sunt mult mai mici (apa dintr-o oală pusă pe o plită cu inducție se încălzește în câteva zeci de secunde).

De asemenea, poți folosi un cuptor cu convecție, care te va ajuta să faci economii de energie de până la 20% (spre deosebire de cuptoarele tradiționale, cuptoarele cu convecție circulă aerul din interiorul cuptorului în jurul mâncărurilor în timp ce acestea se prepară, pentru o eficienţă sporită).

Aici găsești mai multe oferte la electrocasnice care te pot ajuta să economisești energie în bucătărie.

3. Atunci când coci ceva, folosește vase din sticlă sau din ceramică deoarece acestea pot reduce temperatura din cuptor cu până la 14 grade Celsius, recomandă wikihow.com.

vase din sticlă
Folosește vase din sticlă. Foto: Erik Burton (Flickr / Creative Commons)

4. Ține închisă ușa cuptorului și nu o tot deschide pentru a te uita la mâncare (deschiderea ușii scade temperatura din interior cu până la 27 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că vei consuma mai multă energie pentru a reîncălzi mâncarea la temperatura necesară).

5. În timp ce gătești pe plită, acoperă tigăile și oalele ori de câte ori este posibil – vei pierde multă căldură dacă le ții fără capac.

6. Folosește arzătorul potrivit pentru felul de mâncare pe care vrei să îl gătești. Dacă utilizezi un arzător mare pentru o tigaie mică, atunci nu faci decât să irosești electricitate sau gaz.

7. Folosește cantitatea de apă minim necesară atunci când fierbi ceva. Cu cât utilizezi mai multă apă, cu atât vei avea nevoie de mai multă energie pentru a o fierbe.

oale sub presiune
Investește în oale sub presiune. Foto: Hajime NAKANO (Flickr / Creative Commons)

8. Utilizează o oală sub presiune pentru a economisi energie și pentru a reduce timpul alocal gătitului (oalele sub presiune captează aburul fierbinte; cu ajutorul lor poți economisi până la 80% din timp).

9. Taie alimentele în bucăți mai mici pentru a reduce timpii de fierbere sau de coacere.

10. Folosește un fierbător electric pentru a încălzi apa pentru ceai sau cafea, în loc să pui pe foc un ibric. Așa vei utiliza cu 30% mai puțină energie.