Cum funcționează programele malware pe Android?

Programele malware sunt programe care se pot strecura în telefon și sunt create  cu intenția de a provoca daune, deoarece acestea pot include viruși, viermi de computer, troieni, ransomware și spyware.Infractorii cibernetici pot folosi malware pentru a accesa datele personale și uneori  pot utiliza ulterior informațiile sensibile pentru a comite furt de identitate sau fraudă. Virușii sunt un anumit tip de malware care se infiltrează într-un computer sau alt dispozitiv și în programele acestora. Un hacker are capabilitatea să instaleze un virus pe dispozitivul pe care îl dețineți fără ca dumneavoastră să știți. De asemenea, vă poate monitoriza și controla activitatea online.

Care sunt semnele infectării unui Android cu malware?

Printre aceste semne se numără: telefonul merge mai greu, aplicațiile se încarcă cu dificultate, bateria se descarcă mai repede decât în mod normal, existența de aplicații pe care nu vă amintiți să le fi descărcat, date mobile utilizate inexplicabil. Cum să verificați dacă dispozitivul dumneavoastră Android este infectat cu malware? Simplu: rulați o scanare antivirus.

Măsuri împotriva malware

1. Nu  descărcați aplicații suspecte.

Cea mai obișnuită metodă pe care hackerii o folosesc pentru a răspândi malware este prin aplicații și descărcări. Aplicațiile obținute într-un magazin oficial de aplicații sunt de obicei sigure, dar aplicațiile care sunt „piratate” sau care provin din surse mai puțin legitime conțin de multe ori și malware. Acestea sunt aplicații care par a fi în regulă, dar care conțin în schimb spyware sau alte tipuri de malware.

Ocazional, o aplicație cu programe malware va ajunge la un magazin oficial de aplicații. Aceste aplicații sunt de obicei descoperite rapid, dar arata utilizatorului  ce se poate întâmpla.Uneori dezvoltatorii pot folosi instrumente de dezvoltare piratate care au fost compromise. Tot ceea ce a fost dezvoltat folosind aceste instrumente va conține apoi codul rău intenționat, care poate fura date sensibile sau poate deteriora dispozitivul mobil.

2. Nu utilizați rețele de internet publice nesecurizate.

Dacă accesați site-uri web nesigure, riscați să expuneți date sensibile transmise de pe dispozitiv. De asemenea, sunteți mai predispus la atacuri om-la-mijloc și sunteți expus la malware. Evitați să utilizați site-uri web și rețele Wi-Fi nesigure și luați în considerare utilizarea protecției antivirus și a unui VPN pe telefon pentru a securiza comunicațiile Wi-Fi.

O rețea privată virtuală (VPN) creează o conexiune privată pe o rețea publică. Unele VPN permit lucrătorilor la distanță să se conecteze direct la serverul sau intranetul biroului fizic prin conexiunea lor de internet de acasă. Așadar, deși VPN-urile sunt cu siguranță utile, nu sunt infailibile.Pentru a testa un asemenea serviciu VPN, puteți să folosiți unul dintre VPN-urile gratuite. Gândiți-vă la aceste VPN-uri ca la tuneluri sigure între cele două. Bineînțeles, pe măsură ce mai mulți oameni lucrează de acasă, utilizarea VPN a crescut în timpul pandemiei – dar și atacurile asupra VPN-urilor.

Browserul de pe telefonul pe care îl utilizațo ar putea fi și el o sursă de vulnerabilități. Acest lucru poate duce la atacuri de browser web. Atacurile de acest gen se întâmplă mai frecvent pe dispozitivele Android. Asigurați-vă că aveți versiunea actualizată  a browserului pe care îl utilizați.

3. Nu deschideți emailuri suspecte

Mulți dintre  angajați utilizează telefoanele a răspunde la e-mailurile legate de companie, iar acesta reprezintă  un mod prin care hackerii pot instala malware pe telefonul pe care îl dețineți. Dacă primiți  un e-mail care spune că ați câștigat bani sau un premiu de orice fel, aveți tendința să  deschideți e-mailul și  să dați clic pe link. De multe ori,  nu se întâmplă nimic sau sunteți redirecționat spre un site fals. Dar malware-ul a fost descărcat și instalat pe telefonul dumneavoastră. Datele de pe telefonul dumneavoastră  vor  fi expuse acum acelui hacker.La fel ca pe computer, evitați să deschideți e-mailuri suspecte  de pe telefon.

4. Atenție la mesajele text sau vocale

Este posibil să primiți un mesaj text sau un mesaj vocal din ceea ce pare a fi o sursă legitimă, solicitând informații personale fie despre dumneaavoastră ., fie despre dispozitivul pe care îl utilizați.Hackerii folosesc de multe ori aceste informații pentru a fura orice fel de date , inclusiv numere de securitate socială, date despre cardul de credit etc. Ei pot chiar să le folosească pentru a face un atac direcționat pentru a instala malware pe telefonul dvs.Ori de câte ori primiți un text ca acesta, apelați compania pe telefonul lor legitim și verificați informațiile. Nu oferiți niciodată informații sensibile printr-un text. Uneori, chiar și răspunsul la un text poate fi periculos, deci ar trebui să ștergeți imediat orice text suspect și să încercați să contactați direct compania.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.