Cum face găina de la țară pagubă „de multe miliarde de lei”. Teoria unui deputat

FOTO: rmpelicano/Pixabay.com
FOTO: rmpelicano/Pixabay.com

Deputatul ALDE Varujan Vosganian susține că românii de la țară care consumă ce produc  „ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei”.

Acesta spune că în grădinile, cotețele și atelierele din curte se produce PIB, însă nu și impozite. Varujan Vosganian a făcut și o analiză pe pagina sa de Facebook.

„Punguța cu doi bani… Fiecare ou mâncat de la găina din curte „văduvește” bugetul de cincizeci de bani!

Să presupunem că folosim, în demonstrația noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparține unei ferme, cealaltă unui coteț. Oul fermierului va lua calea pieței și va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puțin). Oul gospodarului va trece direct din coteț în tigaie.

Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit și pe dividende, impozit pe salarii și contribuții la asigurările sociale. La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile și profiturile obținute din producția fermierului, din prestațiile angrosistului și din serviciile supermarketurilor reintră în circuit și generează iarăși impozite și taxe.

În schimb, oul din coteț, în drumul sau spre tigaie, nu produce niciun ban. La fel în ce privește roșiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădină, săpunul din grăsimile adunate peste an, pulovarele tricotate din lâna oilor de la stână etc. etc.

Toate acestea, cotețele, brazdele, grădinile, stânele și atelierele din fundul curții produc produs intern brut, dar nu produc și impozite. Producția din gospodăriile populației ajunge la peste 20% din PIB, fără să producă niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin piețele țărănești.

Locuitorii din Danemarca, Franța și din alte țări care ajung la venituri bugetare în jur de 45% din PIB nu au găini în curte și nici nu amestecă în ceaun roșiile pentru bulion ori prunele pentru magiun.

Faptul că avem o atât de puternică înclinație spre autoconsum, și nu doar în ce privește alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei”, analizează deputatul ALDE.

Apoi, după comentariile pe care le-a primit la analiza sa, Varujan Vosganian a revenit cu o nouă postare în care spune că a fost „prea… abstract”.

FOTO: rmpelicano/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.