Cum fac finlandezii școală? Un exemplu pentru toată lumea

Scoala viitorului din Finlanda (brightside.me)

În orașul finlandez Espoo a fost deschisă o școală care abordează diferit metodele de educație și încearcă să schimbe chiar și cartierul în care a fost ridicată.

Școala Saunalahti din Espoo are un sediu modern, care numai a școală nu seamănă, ci aduce mai mult cu un muzeu de artă modernă, fiind luminată natural și foarte aerisită.

În clădire funcționează o școală primară, o școală generală, o grădiniță, un club pentru tineri, un teatru, o cantină, o bibliotecă, o sală de sport și multe altele.

Profesorii predau într-o atmosferă relaxată, elevii având voie să stea unde doresc, iar discuțiile între ei din timpul orelor sunt încurajate, scrie brightside.me.

Elevii se pot plimba prin clasă, având scaune de birou în miniatură. Dacă vor, copiii pot sta pe o canapea cu un laptop în față. Laptopurile țin loc de tablă în această școală, unde majoritatea lecțiilor sunt gândite ca proiecte de grup.

Elevii și profesorii se întâlnesc și la cantină, unde continuă procesul de învățare. Elevii se pot plimba în voie în toate zonele școlii, care se transformă, seara, într-un centru sportiv pentru toți cetățenii din cartier.

Foto: http://brightside.me/
Foto: http://brightside.me/

Pereții școlii sunt pictați în culori aprinse, iar fiecare clasă are un hol cu o culoare diferită, pentru a-i ajuta pe elevi să nu se piardă.

În ceea ce privește securitatea, nu există paznici, dar sunt prezente camere video discrete. Finlandezii vor să reducă numărul de probleme psihologice pe care le au copiii când merg la școală, dar și să schimbe întregul cartier cu ajutorul școlii.

Foto: http://brightside.me/
Foto: http://brightside.me/

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.