Cum fac față femeile și bărbații problemelor de sănătate: 4 afecțiuni care se manifestă diferit 

Sursă foto: Halfpoint/ Shutterstock

Unele probleme de sănătate, de care se pot lovi atât femeile, cât și bărbații, se manifestă diferit în rândul acestora. Chiar dacă simptomele pot fi similare, efectele bolii și îngrijirea necesară pot fi diferite.

Cancerul de prostată este una dintre bolile de care suferă doar bărbații, în vreme ce anexita este una dintre afecțiunile cu care se confruntă femeile. În cazul unor astfel de probleme de sănătate, specifice unui anumit gen, modul de manifestare și tratamentul nu sunt foarte diferite de la persoană la persoană. Lăsând, însă, la o parte problemele specifice fiecărui gen, există o varietate de boli care afectează atât femeile, cât și bărbații, dar se manifestă diferit. 

În unele cazuri, medicii nu au identificat motivele pentru care anumite afecțiuni sunt mai frecvente în rândul bărbaților ori al femeilor, însă cele mai multe explicații în ceea ce privește modul în care se manifestă diferite boli au în vedere factori genetici, psihologici și hormonali.

1. Bolile de inimă

La nivel mondial, bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților. Cu toate acestea, riscul ca o femeie să moară după ce a suferit un atac de cord este mai mare decât în cazul bărbaților. Deși factorii de risc cardiovasculari sunt aceiași, impactul acestora este diferit. Simptomele la femei nu respectă tiparul clasic, de aceea, de multe ori, bolile de inimă pot fi confundate cu alte afecțiuni.

Semnalul principal în cazul unui atac de cord la bărbați, și anume presiunea intensă în piept (descrisă de unii pacienţi ca un elefant care stă aşezat pe piept), nu este la fel de frecvent la femei. Multe dintre acestea simt presiune la nivelul spatelui, dureri maxilare și nu pot respira corespunzător. De asemenea, pot simți greață și amețeli. 

2. Bolile mintale

Femeile sunt mai susceptibile decât bărbații în a prezenta semne de depresie și anxietate. Cea mai frecventă boală mintală cu care se confruntă femeile este depresia. Cu toate că procentul femeilor care suferă de depresie este mai mare, sunt mai mulți bărbați care se sinucid din cauza acestei afecțiuni. Principala diferență este că femeile merg mai des la medic decât bărbații, pentru a trata o astfel de problemă. În multe cazuri, ei nu vor să recunoască faptul că suferă de o boală mintală.

3. Cancerul pulmonar

Bărbații și femeile sunt expuși deopotrivă riscului de a dezvolta cancer pulmonar, însă există diferențe în ceea ce privește factorii de risc și modul de reacție la tratament. Potrivit statisticilor, în cazul femeilor, șansele de supraviețuire sunt mai mari în toate stadiile bolii. 

Spre deosebire de bărbații, un procent mai mare de femei care suferă de cancer pulmonar nu au fumat niciodată. 20% dintre femeile care au murit din cauza cancerului pulmonar fiind nefumătoare. În schimb, doar 1 din 12 bărbați care suferă de această boală nu a fumat niciodată.

O altă diferență este că femeile care sunt diagnosticate cu cancer pulmonar au, în medie, vârsta cu doi ani mai mică decât a bărbaților. Așadar, sunt mai multe femei tinere care suferă de această boală decât bărbați tineri.

Femeile dezvoltă mai des adenocarcinom, în timp ce bărbații suferă de carcinom pulmonar cu celule scuamoase – care prezintă mai multe simptome, astfel că diagnosticarea se face mai rapid. 

4. Accidentul vascular cerebral

În fiecare an, numărul femeilor care suferă un accident vascular cerebral este mai mare decât al bărbaților. Deși cei mai mulți factori de risc sunt aceiași pentru ambele sexe (printre care se numără și istoricul familial, tensiune arterială ridicată, nivel crescut de colesterol), există unii specifici femeilor: sarcina, folosirea pilulelor anticoncepționale, terapia de substituție hormonală, migrene frecvente.  

Printre simptomele comune se numără amorțeala subită pe o parte a corpului, incapacitatea de a vorbi, pierderea echilibrului și starea de confuzie. În cazul femeilor, printre simptomele care pot apărea se numără și leșinul, agitația, halucinațiile, vărsăturile, convulsiile și sughițul. Totodată, recuperarea femeilor după un accident vascular cerebral este mai anevoioasă decât în cazul bărbaților.

Anatomia, hormonii și genele joacă un rol important în felul în care anumite boli afectează femeile și bărbații

Sursă foto: Halfpoint/ Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.