Cum explică Simona Halep apariția substanței roxadustat în organismul său. Primul interviu după suspendare

Foto: Simona Halep (Facebook)

Într-un interviu oferit publicației „Tennis Majors”, Simona Halep a declarat că substanța interzisă roxadustat a ajuns în organismul său după ce a consumat un supliment alimentar contaminat.

Simona Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022 după ce a fost testată pozitiv pentru substanța interzisă roxadustat. În interviul oferit „Tennis Majors”, fosta numărul 1 mondial a declarat că are dovezi prin care își poate dovedi nevinovăția, dar că acestea au fost respinse. Ea speră că audierea ei va avea loc la sfârșitul lunii mai.

„Cu bună știință, nu am luat nicio substanță interzisă. Sunt un mare susținător al sportului curat și am fost întotdeauna împotriva dopajului”, a declarat Halep. Sportiva din România a mai spus că nu auzise niciodată de roxadustat înainte de a fi testată pozitiv.

„Am intrat puțin pe net pentru a afla ceva despre asta. Am înțeles că este o substanță interzisă”, a mai spus ea.

„Am fost mereu atentă să verific toate componentele din suplimente pentru a mă asigura că totul este autorizat. La început nu aveam nicio idee de unde provine această substanță. Apoi am vrut să îi rog pe experți să-mi explice cum s-a întâmplat și de unde a venit. După cum am spus, nu auzisem niciodată de ea, așa că nu știam cum aș fi putut să o iau și, de fapt, cum ar putea fi în urină.

După multă muncă, au aflat că a existat o contaminare, o contaminare a suplimentului, și de aceea cantitatea era atât de scăzută în corpul meu. O contaminare este atunci când cineva ia un supliment autorizat, dar compania care îl vinde face o greșeală și există o cantitate foarte mică de substanță care nu ar trebui să fie acolo.

Experții au muncit mult pentru a găsi motivul acestei contaminări și au aflat că suplimentul a fost contaminat cu o cantitate foarte mică de substanță”, a declarat Halep.

Sportiva nu a vrut să dezvăluie numele celor 2 experți care s-au ocupat de caz: „Nu pot dezvălui încă numele experților, dar ambii sunt extrem de experimentați și fiecare dintre ei a constatat în mod independent că suplimentul a fost contaminat cu roxadustat.”

Simona Halep a menționat că a trimis dovezile la Federația Internațională de Tenis (ITF), dar că documentele prezentate au fost respinse.

„Am trimis toate rezultatele în decembrie la ITF pentru a arăta că a existat o contaminare în proba mea, dar ei le-au respins”, a mai spus Halep, care s-a arătat nemulțumită de faptul că procesul durează atât de mult, și că audierile precedente au fost anulate de federație, care a motivat că trebuie să realizeze teste suplimentare.

Ea a menționat că speră ca audierea să aibă loc la sfârșitul lunii mai.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.