Cum erau înmormântați românii decedați din cauza unor boli infecțioase înainte de pandemia de coronavirus

FOTO: Engin_Akyurt/Pixabay.com
FOTO: Engin_Akyurt/Pixabay.com

Românii care murea din cauza unor boli infecțioase cu risc înalt, precum variola, hepatită, infecție HIV, Ebola, febră galbenă, tifos, ciumă, antrax sau rabie, erau înmormântați în condiții speciale cu mult înaintea pandemiei de coronvirus, potrivit Hotnews.ro.

De asemenea, îmbălsămarea, spălarea, îmbrăcarea, pieptănarea sau cosmetizarea trupului neînsuflețite sunt interzise din cauza riscului mare de transmitere a bolilor. Peste cadavre se pulverizează dezinfectant, fața se acoperea cu mască, iar trupul neînsuflețit era introdus apoi în saci și în sicriu care era imediat sigilat. Toate aceste prevederi apar într-un ordin al Ministerului Sănătății din decembrie 2017, semnat de ministrul guvernării PSD-ALDE, Florian Bodog.

„Înainte de a acoperi sicriul cu pământ, angajaţii cimitirului toarnă peste sicriu var cloros sau un dezinfectant care generează clor activ în concentraţie de minimum 10%. Groapa trebuie să aibă o adâncime de minimum 3 metri. Deshumarea înainte de trecerea a 7 ani de la deces este strict interzisă, cu excepţia situaţiilor prevăzute de reglementările în vigoare.

Persoanele care manipulează cadavrul ori îmbrăcămintea şi obiectele contaminate cu secreţii ale decedatului vor purta obligatoriu echipament de protecţie individuală: mănuşi, protectoare faciale, echipament din tyvek, măşti chirurgicale, protectoare oculare şi cizme de cauciuc care pot fi dezinfectate.

Se interzicere folosirea obiectelor contaminate cu fluide ale decedatului.  Se realizează obligatoriu dezinfecţia spaţiilor în care a stat bolnavul înainte de a deceda, a obiectelor, îmbrăcămintei, lenjeriei, precum şi curăţarea acestora. Se realizează dezinsecţia obiectelor şi spaţiilor în care a stat bolnavul înainte de a deceda şi spaţiilor în care a fost păstrat după deces, inclusiv îmbrăcămintea acestuia, în cazul pestei, tifosului exantematic, febrelor hemoragice”, sunt câteva dintre precauțiunile specifice pentru contractul cu decedații cu boli cu risc înalt de transmite, din ordinul de ministru al Sănătății.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.