Cum determină căsătoria fericirea unei persoane

Oamenii căsătoriți au multe motive de bucurie, potrivit unor studii îndelungate. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că oamenii căsătoriţi sunt, în general,  mult mai fericiţi, decât cei necăsătoriţi.

Recent, cercetătorii au ajuns la o concluzie mai clară privind relaţia dintre căsătorie şi fericire. Dacă până acum cercetătorii nu puteau spune clar dacă într-adevăr căsătoria îi face pe oameni mai fericiţi sau dacă oamenii cu o fire mai fericită tind în mai mare măsură să fie căsătoriţi, ca urmare a faptului că felul lor de a fi le sporeşte şansele de a stabili şi menţine o astfel de relaţie, cercetătile mai recente au stabilit clar că realmente, căsătoria determină creşterea nivelului de fericire în viaţă.

Cei mai fericiți până la adânci bătrâneți, susțin autorii studiului, John F. Helliwell și Shawn Grover, sunt oamenii care se căsătoresc cu cel mai bun prieten sau cu cea mai bună prietenă.

În cazul persoanelor care spun că partenerul lor este cel mai bun prieten, efectele și bunăstarea căsătoriei sunt dublate, mai afirmă oamenii de știință, chiar şi atunci când se elimină contribuţia altor factori, precum vârsta, sexul, venitul, starea de sănătate şi nivelul de fericire înainte de căsătorie. Iar acest spor de fericire se înregistra şi în cazul cuplurilor care nu erau căsătorite, ci trăiau împreună.

Cercetătorii de la Bureau of Economic Research au revizuit literatura de specialitate, inclusiv studii la nivel naţional realizate în Marea Britanie şi un studiu internaţional – Gallup World Poll, pentru a analiza legătura dintre căsătorie și bunăstare și au descoperit că persoanele căsătorite sunt în continuare mai mulțumite de viața lor decât persoanele singure.

Chiar și persoanele de 40, 50 de ani continuă să fie fericite, chiar dacă trec prin „criza vârstei mijlocii” și fericirea tinde să scadă ca apoi să crească din nou, căsătoria pare a avea un rol protector în această stare.

Cercetătorii spun în încheierea studiului că cea mai bună cheie pentru o relație perfectă nu este să găsim sufletul pereche, ci pe cel mai bun prieten, informează Science of Us.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.