Cum crede Cioloș că poate ieși România din ”cea mai gravă criză constituțională din ultimii 30 de ani”

Dacian Cioloș. Foto: Facebook
Dacian Cioloș. Foto: Facebook

Cum a doua numire a lui Ludovic Orban pentru funcția de premier a fost declarată neconstituțională, președintele Klaus Iohannis va trebui să nominalizeze altă persoană pentru șefia guvernului.

Cioloș, care conduce partidul PLUS, crede că principalul vinovat pentru criza politică din țara noastră este PSD, care nu a mai dorit organizarea de alegeri anticipate. Liderul alianței Renew Europe din Parlamentul european nu i-a iertat nici pe liberali, pe care i-a acuzat de lipsă de reacție.

”Începând cu decizia Curții Constituționale de ieri, România a intrat în cea mai gravă criză constituțională din ultimii 30 de ani. Acum mai puțin de o lună, o largă majoritate a partidelor parlamentare păreau dispuse să meargă spre alegeri anticipate, fapt care a și determinat căderea Guvernului. Peste noapte, PSD se răzgândește, iar PNL începe să șovăie. Președintele ne anunță că începe să nu mai creadă în alegeri anticipate, dar nu propune o soluție alternativă. Perspectiva cea mai probabilă pare cea de a rămâne șapte luni cu un guvern interimar”, a scris Cioloș, pe Facebook.

”În tot acest amalgam de răzgândiri, poziția mea, a PLUS, dar și a Alianței USR PLUS râmâne aceeași. Credem că cea mai bună soluție sunt alegerile anticipate. Doar acestea ne permit să evităm un an pierdut în incertitudini pentru România. Avem nevoie doar de voință politică pentru a ajunge acolo. O desemnare a unui nou prim-ministru în următoarele câteva zile ne-ar readuce pe drumul corect”, a adăugat Cioloș.

”Dacă este nevoie de desemnarea unui prim-ministru care chiar să încerce să construiască o majoritate, deși șansele sunt infime, atunci așa să fie. Suntem gata să mergem în Parlament și să prezentăm programul și echipa noastră de guvernare, singuri sau într-o alianță. Dacă vom reuși, vom guverna, dacă nu, va fi făcut un nou pas către anticipate. Important este să nu rămânem blocați în nehotărârea actuală a altor actori politici. În astfel de crize, este nevoie de oameni hotărâți”, a mai spus fostul premier.