Cum combați buruienile din cultura de leguminoase

Foto: Shutterstock

Mazărea, fasolea, soia sunt deopotrivă cunoscute și apreciate ca făcând parte din familia plantelor leguminoase. Culturile lor sunt destinate atât pentru consumul alimentar, cât și pentru furaje.

Avantajele lor sunt multiple, de la rolul cheie pe care îl au în rotația culturilor, în fixarea azotului în sol și până la rolul esențial în consumul alimentar și în obținerea de furaje animale. Ca toate celelalte culturi, leguminoasele au particularități de care fiecare fermier trebuie să țină cont dacă își dorește să obțină o recoltă bogată. Printre cerințele esențiale se numără protecția împotriva  buruienilor. Acestea sunt inamicul numărul unu pentru multe culturi, în special cea de soia. Recoltele pot fi afectate în proporție de 85% dacă nu se acționează la timp. De aceea, pentru rezultate optime se recomandă următorii pași:

 

Documentează-te. Află care sunt cele mai periculoase buruieni pentru culturile de leguminoase

Este esențial ca fiecare fermier să cunoască principalele buruieni care pot afecta plantele, în  funcție de tipul de cultură. De exemplu, culturile de soia sunt printre cele mai pretențioase, buruienile afectând plantele într-un mod mult mai agresiv decât o fac alți agenți dăunători. Știrul sălbatic (Amaranthus retroflexus), ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), pălămida (Cirsium arvense), busuiocul sălbatic (Galinsoga parviflora), urzica-moartă (Lamium album), volbura (Convolvulus arvensis), loboda porcească (Chenopodium album), zarna (Solanum nigrum), cornuti (Xanthium strumarium), susai (Sonchus arvense), Coada-vulpii (Alopecurus pratensis), iarba-vântului (Apera spica-venti), pirul târâtor (Agropyron repens), iarba-bărboasă (Echinochloa crus-galli), mohorul verde (Setaria viridis), costreiul (Sorghum halepense) sunt câteva dintre principalele pericole pentru cultura de soia, dar și pentru alte plante leguminoase asemănătoare.

 

Așadar, încearcă să vezi care sunt eventualele buruieni cu care s-ar putea confrunta culturile tale. Poți afla acest lucru documentându-te despre specificul zonei și din experiența anilor trecuți, a ta sau a altor fermieri.

 

Urmărește cultura în mod regulat

Anticipează. În funcție de condițiile meteorologice, de specificațiile solului și de istoricul parcelei ,  încearcă să vezi din timp dacă există riscul ca plantele să fie afectate de buruieni. Urmărește stadiul de dezvoltare al culturii, astfel încât să poți acționa imediat. Dacă observi că apar buruieni precum ambrosia, știrul sau pălămida, monitorizează loturile la intervale regulate și ia în calcul tratamentele cu erbicide. Alegerea erbicidului se face în funcție spectrul de buruieni existente în cultură. Cu cât cultura prezintă riscuri mai mari, cu atât erbicidul trebuie să fie mai eficient.

 

Alege tratamente eficiente

În funcție de tipul de cultură, există mai multe momente în care poți aplica erbicidul. Există tratamente preemergente, aplicate imediat după semănat și tratamente postemergente, aplicate după răsărirea buruienilor și a plantei de cultură. Atunci când sunt aplicate corect, ambele tratamente aduc rezultate bune. Primul tip permite răsărirea culturii fără presiunea buruienilor, iar al doilea este util mai ales atunci când există un grad ridicat de infestare și când apar reinfestări cu buruieni. 

 

În postemergenţă se recomandă un erbicid de calitate, pe bază de două substanțe active, cum ar fi erbicidul CORUM, un erbicid fasole, mazăre, soia, care acționează pe bază de două substanțe active: bentazonul (are impact asupra procesului de fotosinteză, fiind absorbit prin frunze şi alte organe verzi ale buruienii) și imazamoxul (blochează sinteza aminoacizilor esenţiali, responsabili de creşterea şi diviziunea celulară a buruienii). Poate fi aplicat atât pentru protecția culturilor de soia, cât și pentru erbicidare la mazăre, fasole sau lucernă. Este o soluție care protejează atât împotriva buruienilor anuale dicotiledonate, cât și împotriva unor buruieni monocotiledonate. Doza recomandată pentru cultura de soia e de 1,9 l/ha + adjuvantul său special. 

 

Sursă foto: Shutterstock 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.