Cum asociem băutura cu mâncarea. De la whisky la bere și vin

cum asociem băutura cu mâncarea
Foto: Element5Digital / pixabay.com

Dacă v-ați întrebat și voi cum asociem băutura cu mâncarea, fie că vorbim de o pizza comandată acasă sau de o masă la un restaurant elegant unde vrem să mâncăm fructe de mare, iată ce trebuie să știți despre cum se combină cel mai bine băuturile alcoolice cu mâncarea din farfurie.

1. Whiskyul, ca de exemplu Ballantines, este o băutură alcoolică ce se potrivește foarte bine cu somonul afumat. Potrivit whiskiesoftheworld.com, aroma afumată a somonului reușește foarte bine să îi confere băuturii alcoolice un gust de fructe ușor picant. Fripturile la grătar acompaniate de un pahar de whisky reprezintă, de asemenea, o combinație excelentă.

În ceea ce privește fripturile de vită asezonate cu mirodenii, făcute la cuptor și servite cu sos de barbecue, acestea se potrivesc foarte bine cu whiskyurile tari.

Trebuie menționat că whiskyul este băutură alcoolică ce se potrivește nu doar cu felurile principale de mâncare, ci și cu desertul. Puteți încerca whisky în combinație cu ciocolată neagră sau cu o plăcintă de mere (pentru aceasta din urmă încercați un tip de whisky ușor dulce).

Cum asociem băutura cu mâncarea – coniacul

 

2. Coniacul este o băutură alcoolică tare, obținută prin distilarea anumitor tipuri de vin, urmată de păstrarea produsului respectiv în butoaie de stejar. De exemplu, coniacul grecesc Metaxa 7 stele este realizat după o rețetă veche de 130 de ani și este un melanj din soiuri de vin alese, maturate timp de 7 ani în butoaie de stejar. În culoarea ambrei, cu reflexe aurii, acest coniac are o aromă subtilă, cu accente de fructe uscate, miere și anason. Este îmbuteliat într-o sticlă inspirată de vasele ceramice în care grecii păstrau vinul.

Potrivit ideal-wine-company.co.uk, coniacul se potrivește cu următoarele feluri de mâncare:

– brânză Brie, Cheddar, Roquefort
– rață, foie gras (pateu); carnea grasă și bogată de rață îi conferă coniacului o textură catifelată
– sushi
– ciuperci
– ciocolată neagră

Cum asociem vinul cu mâncarea

 

3. Vinul roșu este asociat, de obicei, cu friptura de vită, menționează recipes.howstuffworks.com. Vinul de tip cabernet sauvignon este o alegere excelentă deoarece aromele îndrăznețe ale sale – de stafide, prune, cireșe, mirodenii – se combină perfect cu fripturile de carne roșie.

În ceea ce privește brânzeturile, vinul roșu se potrivește cu cele tari.

4. Vinul alb merge excelent împreună cu brânzeturile moi. Cât despre cărnuri, vinul alb a fost asociat în mod tradițional cu pește și cu diferite tipuri de fructe de mare (crabi, scoici, creveți etc). De asemenea, vinul alb poate fi asociat cu succes și cu paste însoțite de un sos alb cremos, dar ușor.

Cum asociem băutura cu mâncarea – berea

 

5. Berea se potrivește cu mâncăruri mai puțin pretențioase, ca de exemplu sanvișurile, pizza, cartofii prăjiți, burgeri, salate, inclusiv cu mâncăruri mai grele precum cele picante, mâncarea mexicană, cârnați, fripturi de porc la grătar sau tocănițe grase.

Foto: Element5Digital / pixabay.com