Cum arată viața locuitorilor în cel mai rece loc de pe Pământ


Viața în cel mai rece loc de pe Pământ poate fi o adevărată provocare pentru locuitori și pentru toate celelalte viețuitoare.

Fotograful din Noua Zeelandă, Amos Chapple, a ajuns în orașul Oimiakon pentru a observa cum se desfășoară viața în cel mai rece loc de pe Pământ locuit permanent și pentru a le face fotografii locuitorilor. El este unul dintre puținii străini care au îndrăznit să se aventureze în orașul rusesc.

În 1933, pe 6 februarie, acolo s-a înregistrat cea mai joasă temperatură, respectiv -67.7 grade Celsius, iar media pentru luna ianuarie este de -50 de grade Celsius. Este de asemenea cea mai scăzută temperatură înregistrată în emisfera de Nord. Doar Antarctica a înregistrat temperaturi oficiale mai mici, cea mai mică fiind de -89.2 °C, în apropiere de stația rusă Vostok. Stația meteo actuală este într-o vale între Oimiakon și Tomtor, iar în limba Sakha înseamnă „apă care nu îngheață”, datorită prezenței unui izvor fierbinte natural în apropiere. Solul este permanent înghețat, iar oamenii duc o lipsă majoră de fructe și de legume și se hrănesc mai mult cu carne de ren, de cal și pește.

Oamenii și animalele deopotrivă au învățat de-a lungul timpului să se obișnuiască cu iernile aspre și cu provocările pe care le presupun ieșirile în aer liber.

Viața în Oimiakon se desfășoară exact ca în alte locuri friguroase din lume, iar locuitorii au devenit deja obișnuiți cu temperaturile neobișnuit de reci și se aventurează în plimbări fără fular, iar hainele de balnă sunt singurele care îi împiedică să înghețe.

Nici animalele nu au o viață mai bună, iar proprietarii trebuie să le asigure puțină căldură în grajduri, iar din când în când sunt scoase și în aer liber.

Singura cale de a ajunge in Oimiakon se face pe „Drumul oaselor”, unde zăpada pare albastră, în ton cu cerul și cu copacii din jur, cerniți de omăt.

Fotograful a resimțit frigul și pe aparatele sale foto, deoarece nu reușea întotdeauna să le facă să funcționeze pentru că înghețau.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.