Cum arată un vagon de tren făcut în România, dar pentru străini

Vagonul făcut de Astra FOTO: Glsa.ro
Vagonul făcut de Astra FOTO: Glsa.ro

Compania Astra a reușit să construiască mai multe proiecte atractive și a încercat să intre pe lângă piața de vagoane pentru călători și pe cea de tramvaie.

Așa a apărut în 2014 tramvaiul Imperio, cu podea 100% coborâtă, pentru orașul Arad sau tramvaiul Armonia, reconstruit și modernizat pentru Timișoara, în 2015 și cu livrare și pe piețele din America de Sud și Europa Centrală.

Potrivit juriștilor de la Glasul Aradului, Astra a încheiat și două contracte importante de vânzare de vagoane pentru călători, unul cu Brazila și celălalt cu Cehia.

Contractul încheiat în octombrie 2012 are drept beneficiar firma RegioJet, un operator care îşi desfăşoară activitatea în Cehia şi Slovacia şi care are o strategie de creştere rapidă a activităţii sale, bazată pe utilizarea de vagoane noi cu un raport performanţă/preţ maximizat. În total e vorba de 73 de vagoane, cu o primă tranșă de zece vagoane, care au fost livrate la sfârșitul anului trecut, potrivit glsa.ro.

Vagoanele dispun de toate dotările de ultimă generație. Printre altele, au instalații de iluminat cu mai multe trepte, sistem de informare pentru călători cu ecran în salon şi vestibul, GPS şi nod bus de tren, toalete cu vacuum şi rezervoare de apă potabilă, instalație de climatizare, instalaţie de diagnoză.

Instalaţia de frână este de ultimă generaţie și are frâna pneumatică, electropneumatică, electromagnetică, semnale de alarmă şi sistem de anulare a frânei de urgenţă, care permite ca un vagon să poată intra în componenţa trenurilor care circulă pe reţelele internaţionale din estul, centrul şi vestul Europei fără nici un fel de setări suplimentare.

Confortul pasagerilor este ridicat la nivelul celui din clasa business al curselor aviatice transatlantice, datorită scaunelor din piele confortabile şi a display-urilor cu touch-screen din instalaţiei de entertainment. Pe ecranul instalat în spătarul fiecărui scaun călătorii pot viziona filme, desene animate şi videoclipuri, pot consulta lista de meniu, pot citi cărţi, află ultimele ştiri şi pot naviga pe Internet.

Proiectul tehnic şi ingineria au fost făcute de către specialiştii Astra în colaborare cu cea mai prestigioasă casă de design din Cehia, iar interioarele au fost executate de către o firmă italiană.

Sursa foto: Glsa.ro
Sursa foto: Glsa.ro