Cum arăta strămoșul omului care a trăit acum 3,8 milioane de ani

FOTO: The Cleveland Museum of Natural History/Youtube
FOTO: The Cleveland Museum of Natural History/Youtube

La aproximativ 55 de kilometri de locul în care a fost descoperită fosila celebră denumită Lucy, în Etiopia, a fost găsit un craniu de hominid de acum 3,8 milioane de ani. Specialiaștii au spus că este foarte bine conservat și face parte din genul Australopithecus Anamensis, specia Australopithecus.

Astfel de descoperiri de fosile de hominizi care au trăit în urmă cu mai bine de 3,5 milioane de ani sunt extrem de rare. Acum, oamenii de știință pot să afle cum arătau hominizii de atunci, cu ce se hrăneau și cum trăiau.

Fosila a fost descoperită în 2016, iar oamenii de știință au publicat acum, în revista Nature, concluziile cercetărilor. Se pare că această specie a apărut în urmă cu 4,2 milioane de ani și e cu 600 de milioane de ani mai veche decât fosila Lucy, descoperită în 1974.

„Este o descoperire pe care o poți face o dată în viață și nimic nu este mai grozav ca asta (…) Este vorba de cel mai complet craniu al unui strămoș al omului și de o fosilă mai veche de 3 milioane de ani”, a spus cercetătorul Yohannes Haile-Selassie, unul dintre membrii echipei.

Pe scara evoluției, intervalul când strămoșii oamenilor au început să se îndepărteze de stadiul de cimpanzeu a fost acum 6-7 milioane de ani. De-a lungul milioanelor de ani s-a dezvoltat mersul biped, fața a devenit mai plată, iar creierele s-au dezvoltat. Primul om în adevăratul sens al cuvântului, Homo Sapiens, a apărut acum aproximativ 300.000 de ani, în Africa.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.